Datum objave: 10. Listopad 2019

Jagoda Sablić otvara večeras svoju izložbu fotografija "šibenkih ponistri,vrata i portuna"

Diana Ferić
Diana Ferić

Jagoda Sablić, šibenska spisateljica i ilustratorica otvorit će večeras, 10. listopada svoju samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Ponistre,portuni i vrata moga grada" koja je posvećena ljepotama starog Šibenika, grada u koji je zaljubljena i kojeg je u jednoj svojoj pjesmi nazvala svojim djetetom.

 

Izložba fotografija nastala je u proteklih godinu dana u kojima je Jagoda Sablić fotoaparatom bilježila prizore iz povijesne jezgre Šibenika koje možda mnogi niti ne primjećuju.

 

"Ja kažem da su ponistre oči, vrata su usta, a portuni i kojima se toliko toga zbiva su duša ovog grada. Mene u starom Šibeniku oduševljava sve, svako detalj pa tako i te ponistre, portuni i vrata koji svjedoče o različitim povijesnim stilovima i koji su nastali u različitim razdobljima. Ja sam napravila oko 500 fotografija, a za ovu izložbu odabrano je njih 150 u boji koje će dočarat će svu ljepotu grada, njegova vrata, ponistre i portune. Svaki portun, svaka ponistra i vrata pričaju svoju priču. Ovu izložbu posvećujem i velikim Šibenčanima iz suvremenog razdoblja - mojim pokojnim profesorima Ivi Livakoviću i Ivi Brešanu, Branku Matiću, Mladenu Bjažiću i Arsenu Dediću", kaže Jagoda Sablić.


Predgovor za katalog izložbe, na što je posebno ponosna, napisao je mr.sc. Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika i predsjednik Foto kluba Šibenik.

 

To je druga izložba fotografija , a ukupno  sedma samostalna izložba Jagode Sablić, književnice za djecu i mlade, ilustratorice, autorice lutaka, članice UNIMME. Sve one posvećene su Šibeniku i njegovim ljudima.
U cijeloj hrvatskoj javnosti bila je zapažena izložba kravata koju ej osmislila i postavila u povodu 950. rođendana Šibenika.

 

U bogatom programu večeras nastupaju klapa Gimnazijalke pod vodstvom prof.Lorane Antunac i učenik glazbene škole "I.Lukačić" Fabio Šanić u klasi prof.Filipa Ljubičića.
Pjesme iz autoričine zbirke pročitat će Dinko Škevin i sama autorica.

Izložba je postavljena u Gradskoj knjižnici, u suradnji s Gradom Šibenikom i Turističkom zajednicom grada Šibenika, a otvaranje počinje u 19 sati. Na ulazu će vas dočekati i posebno uređen šibenski portun koji je izradila Jagoda Sablić.  

Iz kategorije: Kultura