Datum objave: 07. Studeni 2019

Hrvatski trienalle akvarela: Odlična zastupljenost šibnskih umjetnika među 79 izabranih

Diana Ferić
Diana Ferić
Troje umjetnika koji potječi iz sa šibenskog područja i to Frane Radak, Andrija Girardi i Nada Bogdanović,  svi akademski slikari. predstavljeni su svojim radovima  na izložbi  8. hrvatski triennale akvarela koja je postavljena u Muzeju Mimara.  Frane Radak izložio je svoju sliku  "Buket tulipana",  Andrija Girardi "Odlazak slikara Vjekoslava Karasa", a Nada Bogdanović svoj akvarel "Naša mala priroda".
 
 
 
 
Hrvatski triennale akvarela održava se već 22 godine, a u svom ovogodišnjem, osmom izdanju donosi radove 79 umjetnika izabranih na natječaju između njih 163 prijavljenih. Obuhvaćeni su autori svih generacija i radovi širokog raspona stvaralačkih iskaza, od likovnog intimizma u pejzažima i vedutama do figuracije i geometrijske apstrakcije.
Velika otkupna nagrada ove je godine pripala akademskom slikaru iz Labina Zdravku Miliću za rad "Nebeska podmornica", dok je posebnu pohvalu dobilo djelo "Starost" zagrebačkog akademskog slikara Zorana Kakše.
 
"Među zastupljenim autorima iz svih dijelova Hrvatske pronalazimo umjetnike kojima je akvarel primarno opredjeljenje, ali i one koji tek povremeno u njemu stvaraju", napomenula je na otvorenju predsjednica Prosudbene komisije Triennala, Sonja Švec Španjol.
 
 
 
 
Član je HDLU-a i LIKUM-a.
 
Unutar slikarskih tehnika akvarela zauzima posebno mjesto u njegovom opusu. Izlaže na mnogim kolektivnim izložbama, a naročito na onima gdje je portret glavna tema: Internacionalni bienalle portreta u Rijeci, Međunarodna izložba portreta u Tuzli i Novom Sadu. Redovito izlaže na tematskoj izložbi „More, ljudi, obala“, kao i na Recentnim izložbama članova HDLU-a. Akvarele izlaže i na Biennalu hrvatskog akvarela u Splitu 1997., te na Triennalu akvarela u Karlovcu 1998. Samostalno je izlagao u Šibeniku, Splitu, Rijeci, Krku, Ivanić Gradu te u Zagrebu.
 
 
 
Ugledni hrvatski likovni umjetnik i pedagog, akademski slikar Frane Radak rođen je blizu Šibenika 1935.g., a živi i radi u Zagrebu. Intrigantnog izričaja Radak plijeni svojim uljima na platnu vatrometom boja (od hladnih do jarkih, tipično mediteranskih) koje su snažni element u njegovu slikarstvu.
 
 Nada Bogdanović je akademska slikarica i restauratorica. Članica je šibenske Grupe 9,a izlagala je na brojnim grupnim izložbama.
 
 
FOTO:Danijel Ferić
 
 
 
Iz kategorije: Kultura