Datum objave: 22. Studeni 2019

MISTIČNI ŠIBENIK KAO INSPIRACIJA:Omer Rak predstavio zbirku svojih eseja inspiriranih tajnama rodnog grada

Diana Ferić
Diana Ferić
Zašto arhanđel sv. Mihovil, na motivu na šibenskoj katedrali  ne probada Zmaja u prsa što bi bilo uobičajeno  nego u desno oko ili koja je tajna  Rebusa na Dobriću koji su mnogi pokušali odgonetnuti, samo su neke od tema zbirke  eseja “Mistični simboli zavičaja: eseji o hermetičnoj starini Šibenika i okolice”  koju je večeras u Šibeniku promovirao Omer Rak, Šibenčanin  sa stalnom zagrebačkom  adresom. On se u svojim  djelima, kako je  istaknuo i jedna od promotora dr.sc. Nenad Vertovšek uvijek vraća svom rodnom Šibeniku i njegovim misterijima. 
 

Omer u svojim esejima na zanimljiv i sa sebi svojstvene točke gledišta piše o prapovijesnim i povijesnim artefaktima, simboličnim motivima, pojedinim elementima šibenske sakralne baštine i stoljetnim zagonetkama uklesanima u pročelja i zidove javnih zgrada, intrigantnim oronimima iz šibenske okolice te zanimljivim povijesnim osobama i događajima. O svemu tomu on iznosi nove spoznaje i saznanja. Posebno su zanimljivi eseji o suđenju šibenskim "vješticama” u 15. stoljeću, pitanju zašto sv. Mihovil na sjevernom transeptu šibenske katedrale bode đavla u desno oko i koju tajnu krije datuma postavljanja željeznog zavjetnog križa na vrhu otoka Tijata, a nudi i nova viđenja mogućih rješenja zagonetnog rebusa na Dobriću.

 
Uz autora, knjigu su predstavili prof. dr. sc. Stjepan Malović i doc. dr. sc. Nenad Vertovšek.
 
Knjiga Omera Raka “Mistični simboli zavičaja: eseji o hermetičnoj starini Šibenika i okolice” objavljena je u nakladi Gradske knjižnice Jurja Šižgorića.
Autor Omer Rak je kazao kako mu je Šibenik vječna inspiracija, a podsjetio se i  da mu je Rebus na Dobriću, koji je sada protumačio  na  alkemijski način,   bio enigma još dok je kao srednjoškolac vrijeme provodio sjedeći na stubama tadašnjeg kafića Gold. 
 
Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957., dramski je pisac i esejist. Zanosi se prapovijesnim simbolima. Stalno je na putu do mjesta-nemjesta koje nije ni ovdje ni ondje.
Iz kategorije: Kultura