Datum objave: 28. Siječanj 2020

NINO RASPUDIĆ U ŠIBENIKU / Šibenik je jedan moćan i velik grad po onomu što je značio i što danas znači za šibensku kulturu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nino Raspudić, jedan od najpoznatijih hrvatskih intelektualaca kojeg smještaju u desni politički spektar, predstavio je u ponedjeljak u Šibeniku svoju novu knjigu 'Kratki espresso',  zbirku kolumni koje zadnjih desetak godina objavljuje u Večernjem listu. Privukao je veliki broj Šibenčana pa se u dvorani tražila i stolica više.

"Počeo sam tu kolumnu pisati prije više od deset godina u Večernjem listu. Mislio sam da će to trajati par mjeseci i da ću ispucati sebi neke bliske teme i da će to biti to. Međutim, taj 'Kratki espresso' nastavio se nekako sam od sebe, čitateljstvo je raslo i raste još uvijek", kazao je Raspudić.

 

Novinaru ŠibenikIN-a prije predstavljanja knjige odgovorio je na nekoliko pitanja.

 Odgovorio je i na pitanje što misli o gradu Šibeniku iz perspektive 'ikone' hrvatske moderne desnice.

- Nisam ja nikakva desničarka ikona. Kod nas odmah onaj koji nije politički Jugoslaven je odmah desničar. Zato ne znam čime sam sve zaslužio da me tako zovu. Da odgovorim na pitanje, Šibenik je jedan moćan i velik grad, ne misleći pritom na broj stanovnika nego na broj velikih ljudi koji potječu odavde  i što Šibenik dandanas znači za hrvatsku kulturu. Zato mi je ovo jedna od najvažnijih točaka na turneji i jedna od najvažnijih promocija. Sretan sam i što se promocija održava u ovom doista velebnom zdanju, prvi put sam u Gradskoj knjižnici i impresioniran sam. Mislim da Šibenik sa svojom književnom tradicijom zaslužuje ovakvo zdanje i da je Knjižnica zalog za budućnost – rekao je Raspudić.

Objasnio je i zašto mu se kolumna i knjiga zovu baš 'Kratki espresso'?

- Kava je racionalističko piće koje bistri ljudski um, a ja se nekako trudim da takvi budu i tekstovi koje pišem. Onda na kraju knjige postoji i priča kako je za kratki espresso potrebno puno kave, prije svega. To bi moglo značiti znanje i iskustvo, potom se od toga pod dubokim pritiskom dobije neki kratak tekst koji djeluje razbuđujuće. Zvuči malo neskromno, ali trudim se opravdati tu ideju. U ovoj knjizi su kolumne koje sam objavio u Večernjem listu u zadnjih tri do četiri godine. Kad sam ih prolazio ponovno, mislim da sam ispravno postupio pišući ih. Nažalost, uglavnom se radi o za tada kad su pisane aktualnim političkim temama, iako sam najsretniji kad mogu pisati o nečem drugom. Nastojao sam uvijek te tekstove pisati kao eseje, što im je dalo neki značaj da se mogu čitati i nakon proteka vremena unatoč - istaknuo je.

FOTO: Facebook i ŠibenikIN

Iz kategorije: Kultura