Datum objave: 17. Veljača 2020

GRADSKA KNJIŽNICA / Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" danas slavi 98. rođendan

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" slavi danas 98. rođendan. Osnovana je na današnji dan 1922. godine na inicijativu Borisa Novaka, jednog od blistavih šibenski intelektualaca, prvog Hrvata koji je na diplomirao na prestižnoj Visokoj školi političkih znanosti na Sorboni, diplomirao s prosječnom ocjenom 5,0 iz svih predmeta. Njegov prijedlog podržao je dr. Miloš Škarica, pa je knjižnica započela svoj život na najbolji mogući način. Do danas je izrasla u uglednu kulturnu instituciju koja je zahvaljujući najvažnijem nasljedniku Novaka i Škarice, Milivoju Zeniću postala i etablirani nakladnik vrijednih književnih, dokumentarnih i znanstvenih djela.

Danas će povodom obilježavanja 98. rođendana Knjižnice u 13 sati biti predstavljena nova knjiga koju je Knjižnica objavila u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Skradinu "Tu gdje Istok susreće Zapad : engleski putopisci 19. stoljeća o Šibeniku i okolici", koju je priredio dr. sc. Marinko Šišak. Knjiga sadrži putopise šestorice engleskih putopisaca koji su posjetili Šibenik. Knjigu će, osim njenog autora dr. Šiška, predstaviti akademik Nenad Cambi, a predstavljanje će pratiti i prigodna izložba.

Prema običaju, Knjižnica će na svoj dan oprostiti zakasninu korisnicima koji tada vrate građu čiji su rok posudbe prekoračili.

Iz kategorije: Kultura