Datum objave: 01. Travanj 2020

NIJE SVE STALO ZBOG KORONAVIRUSA / Nastavlja se obnova Gradske vijećnice u Šibeniku, Ministarstvo kulture dat će još 300 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo kulture izdvojilo je u ovoj godini 300 000 kuna za drugu fazu obnove šibenske Gradske vijećnice, nakon što su lani, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture ulatili 450 000 kuna, prenosimo s portala Šibenski.hr. Splitska firma Deltron je odradila prvu fazu obnove po ugovoru vrijednom 1,6 milijuna kuna, a predviđeni trošak za drugu fazu je 770 000 kuna. Ostatak vrijednosti radova podmiruje se novcem iz gradskog proračuna.

SANIRANO KROVIŠTE

U prvoj fazi se kao prioritet postavila sanacija krovišta koje je prokišnjavalo uslijed dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih crjepova. Posljedično su zidovi bili oštećeni vlagom, pa su sanirani. Također je cijelo krovište toplinski izolirano kamenom vunom. Zbog nepostojanja ventilacije te starosti opreme za grijanje i hlađenje, isto nije funkcionalno pa je u potpunosti zamijenjeno uz ugradnju sustava za ventilaciju. Zamijenjen je dio elektroinstalacija na prvom katu i ugrađen sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu je obnovljena i stavljena u funkciju.

- I mi i konzervatori smo imali muke s izvođačem radova, ali su radovi, ipak, privedeni kraju. S obzirom da je sadašnja Gradska vijećnica, odnosno Gradska loža, faksimilski obnovljeni stari renesansni objekt iz prve polovine 16. stoljeća koji je srušen u Drugom svjetskom ratu za vrijeme zračnog bombardiranja, te zajedno sa Katedralom sv. Jakova urbanistički zatvara i usklađuje središnji šibenski trg – Trg Republike Hrvatske, detaljima u obnovi iste treba posvetiti posebnu pažnju. U drugoj fazi se radi uglavnom o stolarskim radovima, točnije o zamijeni cijele višedijelne stakleno-drvene stijene duž prvog kata, a ukupne površine 125 m2., kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Splitska firma Kor je prošle godine za Grad Šibenik odradila konzervatorsko-restauratorske radove na (zapadnom) Dolačkom bedemu vrijedne 200 tisuća kuna. Za ovu namjenu je gradska uprava prošle godine dobila 120 tisuća kuna prijavom na isti poziv Ministarstva kulture kao i za Gradsku vijećnicu, a ove godine za bedem je ministarstvo dalo 100 tisuća kuna, što je i objavljeno na web stranici ministarstva.

- Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz same tvrđave, njih četiri, fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika. Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvano je i vidljivo još 120 metara. Prvom fazom je obuhvaćeno 50 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine 5 metara, a drugom fazom sljedećih 50 metara, kazao je Danijel Mileta.

Radovi se odvijaju pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a obuhvaćaju mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

- Svu ovu dokumentaciju pripremili smo u bliskoj suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku i pročelnicom Angelom Bujas, te isto namjeravamo raditi sljedećih godina. U sljedećih par mjeseci ćemo raspisati natječaje za radove na drugim fazama obnove Gradske lože i Zapadnog bedema, a istovremeno pripremati dokumentaciju za obnovu naše ostale bogate kulturne baštine, zaključio je Danijel Mileta.

A mi bi dodali kako u ovim vremenima "koronarne besparice" te vijesti zvuče - još bolje!, piše Zdravko Pilić na portalu Šibenski.hr.

Iz kategorije: Kultura