Datum objave: 05. Srpanj 2020

ŠIBENSKI MDF JE TO / Prikazan dokumentarni film o "Obrani dječje radosti" u Šibeniku u Domovinskom ratu kada je Festival trajao ratu usprkos

Diana Ferić
Diana Ferić
Ovogodišnji  jubilarni, 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku zatvoren je sinoć na najljepši način - premijerom HTV -ovog dokumentarnog filma o MDF -u u Domovinskom ratu pod nazivom "Obrana dječje radosti" koji svjedoči o posebnosti i opstojnosti tog festivala koji se nije prestajao organizirati ni u vrijeme kada su na Šibenik padale granate i raketa, kao ni danas u dobra koronakrize, usprkos kojoj je održan  i to  kao prvi ovogodišnji nacionalni festival u Hrvatskoj. 
 
 
Velikim dijelom i filmu su korištena autentična izvješća tadašnjih HTV - ovih novinara Ante Granika, Jordanske Grubač i Nace Oster , a o tim ratnim događanjima i ratnih MDF -ovom svjedoče i vojni i civilni zapovjednici iz toga doba, organizatori i sudionici Festivala iz tog doba, ali i tadašnja djeca danas odrasli ljudi koji su uživali i u tim ratnim Festivalima - od anonimne djece do danas poznatih Maksima  Mrvice. Pavla Mašića ili Nikoline Mazalin.  
"Drago mi je da smo o tom slavnom dobu napravili dokumentarni film kao trajno svjedočanstvo na to što je Šibenik i što je njegov Festival jer ne znam koja se međunarodna manifestacija i to dječja održala ratu usprkos.To je i zahvala svim ansamblima i pojedincima koji su u to vrijeme, unatoč ratnoj opasnosti, dolazili u Šibenik kao i roditeljima koji su imali toliko povjerenje i pristali su poslati svoju djecu na festival", kaže Stanko Ferić. 
U filmu se pojavljuju i osvjedočeni prijatelji MDF - članovi kanadskog anasambla Sun Ergos Bob i dana i talijanski pantomimičar Patric Loriot koji nisu izostali ni s ratnih festivala. 
 

O tom entuzijazmu u filmu govore i sada pokojni umjetnici Jakša Fiamengo, Ivo Brešan i Mladen Bjažić i tadašnji direktor MDF -a Ante Pulić. To su im i jedne od posljednjih izjava za javnost.

 
Jedna od posljednjih scena u filmu, kada Ivo Brešan razdragano pleše s djecom na zatvaranju jednog od ratnih Festivala najbolje oslikava njegov smisao i njegov duh
Film  će biti prikazan danas na HTV -u u 16.05 sati na drugom programu. 
Iz kategorije: Kultura