Datum objave: 06. Srpanj 2020

PJESME JE PISALA VEĆ S ČETIRI GODINE / Lucija Zmijanović, učenica šibenske Ekonomske škole promovirala još jednu zbirku svojih pjesama na talijanskom jeziku

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada šibenska spisateljica Lucija Zmijanović, koja  se  svojim pjesmama etablirala dok je još bila djevojčica, promovirala je ovih dana  talijansko izdanje svoje zbirke "Škola na meniju"( 'La scuola nel menu' ) u vrtu srednjovjekovnog samostana svetog Lovre  uz  prigodan program mladih glazbenika i u nazočnosti brojne publike. Pjesme prevodi i na talijanski jer ima veliki dio svoje obitelji u Italiji. 

Imala je i tu čast da joj pjesme, prevedene na talijanski jezik, čitaju  ravnateljica njezine bivše osnovne škole Fausta Vrančića Snježana Ćaleta i Marija Rita Rando Baranović, predstavnica Generalnog talijanskog konzulata u Rijeci za Šibensko – kninsku županiju.

Svoj prvi intervju Lucija je dala s nepune 4 godine i to Mladenu Kušecu koji je od 1968. godine vodio radijsku radionicu na šibenskom MDF -u. Ohrabrio je Luciju u nakani da s devet godina objavi svoju prvu knjigu, zbirku pjesama 'Ja se ne bojim'. Za ilustriranu slikovnicu 'Priča u bojama' na državnom natjecanju Moja prva knjiga, Lucija je osvojila 'Posebnu nagradu'. Drugu knjigu objavila je kao dvanaestogodišnjakinja naslova 'Škola na meniju'. Prva zbirka pjesama prevedena je na talijanski jezik 'Io non ho paura', a sada je i druga zbirka 'ugledala' svoje talijansko izdanje 'La scuola nel menu'.

 

Pjesme na hrvatskom jeziku čitale su polaznice novinarske radionice 'Zujalice' Međunarodnog dječjeg festivala Tonka Fržop i Ana Begonja, a pripremila ih je voditeljica prof. Maja Bukić Kulaš. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici glazbene škole 'Ivana Lukačića' u Šibeniku.  Josipovićevu 'Harlekinsku etidu', izveo je mladi šibenski pijanist Tedi Trkulja, koji je na svom fb profilu napisao svoje dojmove: Jako sam sretan sto sam dio Lucijinog (za mene po dalmatinski, Lucinog) pjesničkog sazrijevanja. Jučerašnja promocija izazvala je mnoštvo emocija te ju je krasio i raznoliki program, od Lucijinih pjesama pa do nastupa učenika glazbene škole. Atmosfera prekrasna, prostor prekrasan i ponos na prijateljicu. Uz sve to posebno mi je drago što smo mi, sada bivši Faustovci, sudjelovali i gradili program zajedno. Nema do Fausta, što se u Faustu sastavi, to život ne rastavi! Lucija, bravo i samo naprijed!

Niti Lucija nije krila svoje oduševljenje.

"Promocija moje knjige koja je prevedena na talijanski nije mogla bolje proći! Ponosna sam i zahvalna svima koji su to omogućili, od roditelja, bake koja je prevela pjesme, cijele obitelji do mojih prijatelja i kolega iz glazbene škole. Uvijek sam zahvalna svom dragom mentoru gospodinu Mladenu Kušecu. Obogatili smo program glazbenim  izvedbama. Voditeljice su bile izvrsne, čitanje na hrvatskom i talijanskom jeziku dojmljivo, a prostor srednjovjekovnog vrta fenomenalan. Bilo je tako dirljivo da su mi potekle i suze radosnice, i moje 'Zuje' bile su na visini zadatka, a i voditeljica Maja. Za mene je posebno zadovoljstvo što su pjesme na talijanskom čitale moja ravnateljica iz osnovne škole gospođa Snježana Ćaleta i gospođa Maria Rita Rando Baranović, u čijoj izvedbi osjetite sav duh Italije, da tako kažem. Jedva čekamo sljedeću promociju.

 

 

Ravnateljica škole "Faust Vrančić" koju je Lucija pohađala  Snježana Ćaleta nakon te promocije  je  objavila je dirljiv tekst o svojim Faustima na svom Facebook profilu.

"Promocija još jedne knjige naše talentirane učenice Lucije Zmijanović. Glazbena pratnja su također bili  naši učenici virtuozi  na svojim instrumentima. Jedna ugodna večer koja je pokazala koje bogatstvo imamo u svojim redovima, u svakoj generaciji. Naravno, riječ je o OŠ Fausta Vrančića", napisala je.

 Mlada spisateljica je nakon toga sama izvela Griegov 'Popular melody' jer je ona i učenica šibenske glazbene škole. Potom je publika uživala u  'Tale as old as time', u aranžmanu gimnazijalke  Marije Vuletić, u izvedbi tria Katarina Mileta violončelo, Katarina Žaja flauta i Maria Mileta klavir. 'Speak softy love' izveo je isti trio. Učenici koji su nastupili u glazbenom dijelu pobjednici su na brojnim natjecanjima, a pojedini su i državni prvaci , pa uz literarni ni glazbeni užitak nije izostao. 

Iz kategorije: Kultura