Datum objave: 19. Listopad 2020

TKO PJEVA ZLO NE MISLI / 50. rođendan najboljeg hrvatskog filma svih vremena za koji je glazbu skladao i izabrao Šibenčanin Živan Cvitković

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Najbolji hrvatski film svih vremena "Tko pjeva zlo ne misli", slavi 50. rođendan. Taj film kojeg se oduševljenjem uvijek ponovno gleda s jednakim guštom kao da ga se gleda prvi puta, divan je u svakom pogledu, ali ono najljepše u njemu je - glazba, a glazbu za njega skladao je i izabrao Šibenčanin Živan Citković.
Cvitković, skladatelj, skladatelj filmske glazbe, pjevač i zborovođa rođen je u Šibeniku 4. rujna 1925. godine, a umro je u Zagrebu 2012. godine, za svoj rodni Šibenik kao gotovo nepoznat i anoniman. Podatak da je upravo on odgovoran za savršenu glazbenu partituru najboljeg i najgledanijeg hrvatskog filma svih vremena, u Šibeniku još uvijek izaziva čuđenje i nevjericu jer tek rijetki znaju tko je Živan Cvitković, a riječ je o iznimno važnom skladatelju koji pripada među najznačajnije Šibenčane, a ima i svoje mjesto među hrvatskim glazbenim velikanima.
Njegova najveća ljubav kojoj se posvećivao cjelinom svog umjetničkog bića bila je filmska glazba. Osim partiture za film "Tko pjeva zlo ne misli" Cvitkovićeva su djela glazba za filmove "U gori raste zelen bor", "Horvatov izbor", "Kula smrti",  televizijske serije "Gruntovčani", "Inspektor Vinko", "Putovanje u Vučjak" te brojne crtane filmove i  dječje serije. Kao glazbeni voditelj u Jadran filmu, Cvitković nije bio samo skladatelj radio je i kao aranžer, birao je i glazbu za filmove (na primjer brojalicu "Jedna pura, dva pandura«  iz "Breze"), a radio je i kao montažer zvuka.  Pisao je i glazbu za kazalište, autor je skladbi za ansambl "Lado", napisao je i dvadesetak skladbi komorne glazbe, te nekoliko kompozicija za glas i orgulje.

Uz Arsena Dedića, Živan Cvitković je najznačajniji i najplodniji šibenski autor filmske, televizijske i kazališne glazbe, pa je 50. rođendan filma "Tko pjeva zlo ne misli" kojeg se glorificira kao najbolje filmsko djelo koje je hrvatska kinematografija ikada stvorila, dobra prigoda da se na njega podsjeti i u rodnom Šibeniku.

 

Video

Iz kategorije: Kultura