Datum objave: 26. Listopad 2020

STOPOSTO ŠIBENSKO / Djelatnici HNK u Šibeniku vlastitim snagama postavili predstavu "Murlin Murlo", a premijera je 29. listopada

Diana Ferić
Diana Ferić
Da nije  uvijek sve što je vezano za koronakrizu  negativno pokazuje primjer HNK u Šibeniku. Oslonivši se samo na vlastite snage i  ispitujuće vlastite granice izdržljivosti i kreativnosti  njegov je ansambl  napravio predstavu „Murlin Murlo" prema tekstu  suvremenog ruskog dramatičara Nikolaja Vladimiroviča Koljade. To je stoposto  šibenska predstava jer su svi autori koji su sudjelovali u njezinom nastajanju Šibenčani. U njoj glume  četvero mladih šibenskih glumaca  - Franka Klarić, Šime Bubice i Ana Perković i Kristian Šupe, redateljica je  Orjana Kunčić, inače glumica koja se  hrabro uhvatila u koštac s  redateljskom ulogom, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, scenograf Pavle Celić kojemu je to istodobno i diplomski rad na Dramskoj akademiji u Osijeku , oblikovatelj zvuka  je  Pavle Karega,  svjetla  Josip Bakula. Inspicijent je i ovaj put Sergej Mioč  dok je Tonko Tolić  koji je u HNK u Šibeniku zadužen za marketing u ovom slučaju asistent redateljice. Autor glazbe kojemu je to prvo kazališno iskustvo  glazbenik i profesor gitare Ante Stošić dok je završni "touch", to jest mix i mastering napravio Marko Ramljak, također Šibenčanin, široj javnosti poznat kao violinist u Gibonnijevu bendu. Za grafički dizajn je zadužen  Ante Grcić Filipović.
 
Svi oni predstavili su se danas  na konferenciji za novinare u HNK u Šibeniku uoči premijere koja  će biti 29. listopada uz ograničeni broj od samo  125 gledatelja zbog epidemioloških mjera. 
"Ova je predstava bila veliki izazov za sve nas i počiva u prvom redu na našem međusobnom povjerenju i  uvažavanju", kazao je Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku. 
On i Orjana Kunčić razmišljali su najprije o postavljanju nekog djela  ruske klasične književnosti na šibenske kazališne daske, ali su od toga odustali jer to u  pravilu zahtjeva veliki ansambl i koprodukciju s nekom kazališnom kućom za što ne postoje uvjeti pa su se na kraju odlučili za  suvremenu rusku dramu i temu koja korespondira s današnjim stanjem u društvu. 
 
Redateljica Oriana Kunčić smatra kako je s ovom predstavom šibensko kazalište došlo u poziciju da ispita koliko zapravo vrijedi.
"Imali smo duboku, iskonsku potrebu da radimo i stvaramo i za vrijeme lockdowna. Taj je kreativni nemir dugo potrajao, jer smo tražili što bismo radili. Ovo je bio naš zajednički proces. Htjeli smo se suočili s ozbiljnim komadom, kompleksnim dramskim tekstom koji bi dao prostora našem glumačkom ansamblu da pokaže svoj kreativni rad. Razmišljali smo i da radimo neki ruski klasik koji nikada nije bio ovdje postavljen, ali to bi zahtijevalo veći i brojniji ansambl negoli je naš, pa bismo ponovo bili u poziciji da moramo nekoga dovesti sa strane. Morali smo se staviti i u realne ekonomske okvire. Na kraju smo se odlučili za Murlin Murlo, suvremenu rusku dramu koja je nama kao kreativnom timu unutar kuće otvorila dijapazon mogućnosti, a samim glumcima da intenzivno propituju sami sebe u ulogama koje oni, prema mom mišljenju, zaslužuju. Te smo kapacitete mi, unutar kuće, prepoznavali i prije, a sada su došli do punog izražaja ", kazala je Kunčić.
 
Svi su glumci iznimno zadovoljni obavljenim poslom i radom s Orjanom Kunčić. Šime Bubica je kazao da mu je to do sada najizazovniji projekt otkako se prije 4 godine zaposlio u šibenskom teatru.  Kristijan Šupe je uživao raditi sa svojim iskusnijim kolegama.  Franka Klarić napominje kako joj je drago što su na scenu postavili tekst koji  odgovara sadašnjem vremenu i koji nas uči kako smo sami odgovorni za svoje životne uloge, a Ana Perković kaže kako kazalište nije samo zabava  već mora progovarati i o društvenim problemima .
"Orjana nam je stalno govorila da glumimo bez glume, da budemo mi i  ogolimo se pred publikom kako bismo što bolje dočarali likove koje glumimo i nadam s eda će publika to prepoznati", kazala je. 
 
Kostime je i ovaj put osmislila Sara Lovrić Caparin. 
"Ova je predstava  zahtjevna   i u likovnom smislu. Kostimi prate likove, njihove karaktere i sudbinu, situaciju destrukcije u kojoj se nalaze, ali nisu realistični. Ukratko, željela sam da ono što se na sceni čuje, da se i vidi", objasnila je  Sara Lovrić Caparin.
 
Predstava će biti izvedena i u petak 30. listopada u 20:00 – pretplata B i slobodna prodaja te u utorak 3. studenog u 20:00 za što su ulaznice u slobodnoj prodaji.
Iz kategorije: Kultura