Datum objave: 02. Studeni 2020

OTIŠLA JE NOVINARSKA LEGENDA/ Umro je Mladen Kušec koji je radom s djecom obilježio brojne Međunarodne dječje festivale u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Preminuo je Mladen Kušec, legendarni hrvatski novinar, pjesnik, pisac i publicist, javlja HRT, čovjek koji je bio neraskidivo vezan na Međunarodni dječji festival na kojem je sudjelovao svojim radionicama gotovo od njegovog početka. Godinama je vodio "Zujalicu".

"Nemam ti najveći uspjeh. Ja sam dobio mnoge novinarske nagrade, još u prvoj državi i tako dalje. Puno su mi značile. To mi je poticaj. Ja smatram da ja tebe moram pohvaliti, ako to zaslužuješ i neću to zaboraviti. Meni,  kad me tata ili netko pohvalio ,meni bi to strašno puno značilo. Ja sad susrećem ljude koji imaju svoje priče vezano  uz mene, a da ja uopće pojma nemam. Davno, davno na Volovčici, to je jedan dio Zagreba, smo živjeli nas 4 dječaka i mi smo bili proglašeni za huligane i za zločeste dečke, a mi smo potajno hranili jednu kujicu i njezina 4 mlada, ali mi smo bili huligani i gotovo  i mi smo prihvatili da smo mi zločesti. I onda su došli ljudi s nekom kištricom, to je bio magnetofon i mi smo nakon 2 dana na radiju čuli da smo mi pravi dečki, da mi hranimo psa, da smo  odlični i drago mi je da sam ja njih upoznao. Mi smo od onda mislili da smo dobri. Evo ja se sad naježim, da se čovjek nakon 50 godina toga sjeti. Razumiješ, kad si ti mala bila, da što odrasli kažu, ti odmah procijeniš da nije ništa, ali ti primaš to. Može te povrijedit, može te uzdignut, pogotovo od odraslih. Zato kad snimam, kad razgovaram dobro pazim što govorim i kad pišem.  Jednostavno, borim se za dobro.  Vidiš, nakon tolko godina, nije to jedini slučaj. Ja ti mogu ispričat 50 događaja. Evo tu me u Šibeniku zaustave na cesti pa se sjećaju"; kazao je jednom prilikom u Šibeniku.

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U Zagrebu je išao u osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. Kao novinar i urednik istaknuo se gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.).

DOBITNIK JE VIŠE NAGRADA

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa HR-a od 1989. do 94, a nakon toga godinu i pol bio je i urednik Radio Sljemena. Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

Dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979 (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993 (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade RZ-a 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991.

Iz kategorije: Kultura