Datum objave: 20. Prosinac 2020

FESTIVAL HRVATSKIH DRAMSKIH AMATERA / Udruga Šibenska promenada dobila sedam nominacija i dvije nagrade na Festivalu kazališnih amatera Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak dvije nagrade i to za njegovanje baštine i nagradu za najbolju režiju dobila je predstava "Lipo prije sto" kulturne udruga "Šibenska promenada" koja je predstavljala Šibensko - kninsku županiju na ovogodišnjem jubilarnom Festivalu kazališnih amatera , održanom online od 4. do 19. prosinca. Tu je predstavu osmislila i režirala Sineva Jurković. Bili su nominirani u sedam kategorija.

Članovi  udruge "Šibenska promenada" koji su u predstavu unijeli sve svoje talente i dobru volju oduševljeni su tim uspjehom.

Selektorica tog festivala  dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić za tu je predstavu kazala:

"Imala sam čast i veselje pogledati predstave koje su putem video snimki prijavljene za ovogodišnji jubilarni Festival hrvatskih kazališnih amatera. Čestitam svima prijavljenima, jer su i u ovako izazovnim trenucima našli načina za bavljenje teatrom te realizacijom predstava. Unutarnji poticaj je, očito, snažan. Ovogodišnje su smotre potvrdile kako kazalište djeluje iscjeljujuće te podupire emotivno i mentalno zdravlje pojedinca i zajednice-komune. „LIPO PRIJE 100“ KU ŠIBENSKE PROMENADE Predstava „Lipo prije 100“ svjedoči o tome kako održavanje baštinskih vrijednosti, pa tako i ljubavi spram vlastite zavičajne autentičnosti, može biti nepretenciozno zamišljeno, a izvedeno na iznimno kvalitetan i nadahnjujući način. Predstava je topla, precizno strukturirana, artistički iznimno dobro izvedena. Označuje je i specifičan pristup ambijentalnom teatru: izvrsno izabrana lokacija na kojoj igraju obogaćena je dijelovima scenografije koju su sami izradili. Riječ je, dakle, o glazbeno-scenskoj formi, koja je zahtjevna, ali – zahvaljujući spremnosti i spretnosti izvođača – predstava odiše lakoćom i spontanošću. Spremnost ekipe pokazuje se upravo u rezultatu: svi su izvođači relaksirani, a istovremeno ekspresivni. Izvedba je visoko kvalitetna i na planu glume. Scenski pokret je odlično uvježban, baš kao i scenski govor. Sve je iznimno dobro artikulirano. Nije lako igrati „sličice iz života“ te pritom paziti na svaki detalj, a osmisliti cjelinu koja ni u jednom elementu ne pokazuje slaba mjesta. Predstava je ovo koju u svim segmentima treba pohvaliti: zanimljiva u svojoj nepretencioznosti, autentičnosti i toplini kojom odiše u svakom trenu izvedbe", kaže ona. 

Predstava je nastala prema tekstu Šibenčanke Sineve Jurković koja ju je i režirala te osmislila scenografiju i kostime, a u njoj glume amateri Maja Marković, Miljenko Antulov, Dorti Šunjerga, Sonja Bogatinov, Ana Kapović, Jurica Matković, Ana Perić. Lana Meter i Krste Šupe. Premijera je izvedena lani na Dan Grada Šibenika u klaustru crkve svetog Frane, potom u šibenskom kazalištu u humanitarne svrhe u organizaciji  Lions kluba, za pomoć Udruzi Kamenčići te u Oklaju.

Za  potrebe selekcije za Festival dramskih amatera snimili su predstavu prije nekoliko dana u dvorištu jedne zgrade u ulici Nikole Tavelića po jakoj buri.

Iz kategorije: Kultura