Datum objave: 25. Travanj 2021

STRELOVITI USPON AUTORA BISTE IVE BREŠANA / Radovi Nikole Vudraga bit će izloženi uz djela najvećih svjetskih majstora, poput Pabla Picassa, Andyja Warhola, Joana Miroa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nedavno je kipar Nikola Vudrag, koji je autor biste Ive Brešana, postavljene u atriju šibenskog kazališta doživio novo, veliko priznanje. Započeo je suradnju s Galerie Bartoux, jednom od najuglednijih europskih galerija, što drži vrhuncem svoje dosadašnje karijere. Njegovi će radovi biti izloženi uz djela najvećih svjetskih majstora, poput Pabla Picassa, Andyja Warhola, Joana Miroa, a galerija je poznata po tomu što su njeni klijenti najpoznatiji svjetski kolekcionari i muzeji, kako piše Mladen Pleše na portalu Telegram.hr.

Što donosi međunarodni uspjeh?

Međunarodnu karijeru Vudrag je započeo pariškoj galeriji Carré d’artistes gdje je u rekordnom roku prodao više od 40 skulptura što mu je u rekordnom roku osiguralo status premium umjetnika. Što je pošlo za rukom samo četvorici od oko 600 umjetnika koji su vezani uz tu galeriju. Potom je izlagao u uglednoj galeriji De Medicis gdje su njegova djela bila izložena uz radove najvećih svjetskih imena Bruna CatalanaJeffa KoonsaJoea Suzukija….

Njegove skulpture prodane su u New Yorku, Zurichu, Bejrutu, Parizu…, a radovi mu se nalaze, među ostalim, kod poznatih kolekcionara Daniela Bergsteina, vlasnika i osnivača JED Communications Associatesa te Johna Simoniana, vlasnika WestTime satova. “Naučio sam da art sustav u inozemstvu,” priča Vudrag, “funkcionira totalno drugačiji od naših standarda. Shvatio zašto nekih umjetnika ima, a nekih nema. Uz kvalitetu, naime, potrebna je disciplina, poštivanje dogovorenih obveza i rokova.”

Kipar Nikola Vudrag prvi intervju u životu dao je Telegramu u poprilično ruiniranoj baraci u dvorištu stare zgrade u Maksimirskoj ulici. U improviziranom ateljeu jedva smo pronašli mjesta za sjesti, budući da je prostor bio vrlo skučen, svega 30 četvornih metara i još k tomu prepun alata i željeza. Preko puta radionice mladi je Varaždinac iznajmio sobicu od desetak četvornih metara u kojoj je živio.

Ovih dana, dvije i pol godine kasnije, Vudrag nas je prvo proveo kroz atelje od 350 četvornih metara, toliko velik da su u njemu čak parkirana i dva automobila. Potom nas je odveo kat iznad, u stan od 150 četvornih metara s dnevnim boravkom, kuhinjom i spavaćom sobom. Tako je Vudrag u samo 30-tak mjeseci prevalio put od anonimnog početnika do međunarodno priznatog umjetnika, kipara koji je proširio svoj životni i radni prostor za više od 12 puta.

I upravo ta brojka najbolje ilustrira fascinantan razvoj tog 32-godišnjeg umjetnika.

Umjetnička kolonija u nastajanju

U zgradi u kojoj se nalazi Vudragov atelje nekoć je bila tvornica Aquatehnike, koja je proizvodila cijevi i opremu za potrebe vodoprivrede. No, vrlo se brzo odustalo od proizvodnje pa je zgrada od 2,5 tisuća četvornih metara ostala zjapiti prazna. Tako je bilo sve do prošle godine kad je Željko Bunić, direktor Varkoma, varaždinskog komunalnog poduzeća, ponudio Vudragu da tu napravi atelje. Vidjevši praktički potpuno novu zgradu u idiličnom ambijentu Parka šume Drava od 60.000 četvornih metara, Vudrag se nije dvoumio.

“Shvatio sam da je to idealno mjesto za stvaranje pa sam odlučio tu divotu podijeliti s drugim umjetnicima.” Zbog toga je osnovao RezervArt, Hrvatsku udrugu za promociju i razvoj intelektualnog i kulturnog stvaralaštva, koja je već okupila brojne umjetnika, a privučeni Vudragovom inicijativom, njih sedam već je ovdje dobilo prostor i napravilo svoje ateljee. “Zamislili smo da razgledavanje tog kompleksa bude svojevrsno putovanje kroz umjetnost. Kad netko posjeti taj umjetnički kompleks moći će vidjeti umjetnike koji rade u drvu, kamenu, bronci, keramici…”

Ovdje pročitajte cijeli intervju:Telegram.hr

Iz kategorije: Kultura