Datum objave: 29. Travanj 2021

INICIJATIVA STARA SKORO 10 GODINA / Zoran Lučić Luca postavio repliku filmske kamere s kraja 19. stoljeća na šibenskoj rivi, evo i zašto!

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Replika prve filmske kamere kojom  su  sa šibenske rive 28. na 29. travnja prije 123 godine  snimljeni  najstariji filmski kadrovi ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe postavljena je danas   ispred stepenica katedrale sv.Jakova na poticaj Zorana Lučića Luce i u organizaciji Turističke zajednice Grada Šibenika. Nazočan je bio i šibenski gradonačelnik Željko Burić. Lokacija instalacije nije izabrana slučajno.  Na osnovu pregledanih filmskih zapisa ti su kadrovi snimljeni točno s nje.
 
"Do 2005. godine u hrvatskoj kinematografiji je zabilježeno da je najstariji filmski zapis s prostora Republike Hrvatske, a i ovog dijela istočne Europe, snimka pod nazivom „Šibenska luka“ iz 1904. godine, djelo engleskog snimatelja Franka Mottershowa. Tako je bilo zapisano u povijesnim knjigama, Hrvatskom audio vizualnom centru (HAVC) i Hrvatskoj kinoteci sve do 2005. godine kada profesor s Akademije dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, prof. Enes Midžić sasvim slučajno pronalazi na internetu čudan naslov Salut dans les vergues de Alexandre Promio, Sibenik, 28.ou 29.avril 1898. Profesor Midžić potom odlazi u Pariz i u društvu Lumière pronalazi sedam kratkih filmova", objasnio je Zoran Lučić Luca.
Filmovi „Pozdrav s jarbola“, „Dolazak i sidrenje broda“, „Priprema za boj“, „Regata (prolazak), „Regata (povratak)“ snimljeni su u luci Šibenik jer se na njima vidi prepoznatljiv krajobraz Martinske i Šibenskog zaljeva, izuzev na filmu „Priprema za boj“. Film „Priprema za boj“ snimljen je na jednom od dva broda koji se u ostalim filmovima vide u kadru, pa je pretpostavka da je i taj film snimljen u šibenskoj luci.
Pronađeni filmovi su najstariji sačuvani filmski zapisi na prostoru Hrvatske i ovog dijela istočne Europe.
Autor Zoran Lučić Luca na ovaj način želi obilježiti taj događaj, te označiti mjesto koje je važno za hrvatsku povijest i kulturu, a posebno za Šibenik.
Postavljanjem te instalacije najavljena je i  tema ovogodišnjeg projekta autora Zorana Lučića Luce i TZ grada Šibenika -manifestacije „Light is life“, a to je „Film kao svijetlo“.
 
Zoran Lučić Luca je svoj zamišljeni projekt " Alexandro Promio ponovno u Šibeniku" javnosti prvi put predstavio još 2012. godine kada je predložio da se u Šibeniku snimi remake tih najstarijih filmskih zapisa i da tu učine upravo šibenski snimatelji.
 "To je ideja koja u meni zrije već dvije godine i u međuvremenu sam ostvario i važne kontakte s ljudima koji bi se u taj projekt uključili, među kojima je i Zvonimir Freivogel, izvrstan poznavatelj pomorske tradicije. Ja  nudim lokalnoj i županijskoj vlasti ali i ministarstvima turizma, kulture, obrane i prometa i veza da se uključe u ovaj projekt i pomognu da se on provede. Mislim da on mora biti prepoznat i na državnoj razini.  Osnovni preduvjet je da se otkupi autorsko pravo na te filmove od Društva Lumière. Ne priznam opravdanje da nema novca jer sam siguran da se za ovako nešto može dobiti i novac iz europskih fondova ", istaknuo je tada Lučić. Za sada je došao do instalacije replike kamere koja je, kako je prvotno bio zamislio, trebala biti od aluminija jer je Šibenik grad upravo tog metala. 
Iz kategorije: Kultura