Datum objave: 25. Svibanj 2021

KONAČNO SMO DOČEKALI / Otvara se Spomen soba Ive Brešana u HNK u Šibeniku i obilježava njegov rođendan, ali to je daleko od onoga što je zaslužio

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Spomen soba Ive Brešana u kojoj će posjetitelji moći vidjeti djelić njegove bogate ostavštine bit će otvorena 27. svibnja u foajeu HNK u Šibeniku, u povodu njegovog 85. rođendana.

"Profesor Ivo Brešan je svojim umjetničkim stvaralaštvom ostavio veliko bogatstvo svim građanima grada Šibenika, te europskoj i svjetskoj književnosti. Hrvatsko narodno kazalište i grad Šibenik odaju počast profesoru i književniku otvaranjem  te spomen sobe", priopćili su iz šibenske kazališne kuće.

Prvotni plan je bio da se bivša šibenska kazališna kavana preuredi u Spomen sobu i svojevrsni multimedijalni centar posvećen Ivi Brešanu, ali se od toga odustalo pa je kao alternativa izabran foaje Kazališta.

U povodu 85. rođendana Ive Brešana bit će izvedene i dvije predstave špstavljene na scenu po njegovim romanima..

 „Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507“ gostujućeg kazališta GK Joza Ivakić Vinkovci

 

HNK u Šibeniku, utorak 25. svibnja u 20 sati i srijedu 26. svibnja u 20 sati

 

SLOBODNA PRODAJA - Zbog epidemioloških mjera na programima u HNK u Šibeniku može prisustvovati samo 82 gledatelja. Ulaznice možete kupiti na https://www.google.com/url?q=http://www.mojekarte.hr&source=gmail&ust=1622010665898000&usg=AFQjCNHYyesRjDTNLN80ehZzS2tsPmDl8Q">www.mojekarte.hr i na blagajni kazališta od 10 do 12 sati, te na sam dan programa 1 sat prije početka predstave.

Predstava je koprodukcija Gradskog kazališta Joze Ivakića, Narodnog pozorišta Tuzla, Hrvatskog kazališta Pečuh i Umjetničke organizacije Slavonski Brodway iz Slavonskog Broda. U predstavi glume dramski prvak Goran Grgić, potom još jedna poznati zagrebački glumac, Ljubo Zečević, Vinkovčanin Vladimir Andrić, novi član profesionalnog ansambla vinkovačkog Gradskog kazališta Vedran Dakić, a tu su još i veteran Zorko BagićAndrija KrištofLuka StilinovićIvan SimonDomagoj IvankovićKarlo Bernik i Matko Duvnjak Jović.

Režiju potpisuje Jasmin Novljaković, koji je redateljski potpisao i veliku uspješnicu Gradskog kazališta Joze Ivakića , predstavu “Štajga” po romanu Ivane Šojat, koja je nedavno osvojila i nagradu Zlatni studio za najbolju predstavu. Da je riječ o doista iznimnoj predstavi, redateljski i glumački dovedenoj do izvrsnosti govori i poziv za sudjelovanje na ovogodišnjim 31. Marulićevim danima koji su jedan od najcjenjenijih hrvatskih kazališnih skupova.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ gostujućeg kazališta HNK Mostar

HNK u Šibeniku, četvrtak 27. svibnja u 20 sati

 50 godina izvođenja „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“

 SLOBODNA PRODAJA - Zbog epidemioloških mjera na programima u HNK u Šibeniku može prisustvovati samo 82 gledatelja. Ulaznice možete kupiti na https://www.google.com/url?q=http://www.mojekarte.hr&source=gmail&ust=1622010665899000&usg=AFQjCNEiKNnCQmAmpoaHtMAFahlqBtMruA">www.mojekarte.hr i na blagajni kazališta od 10 do 12 sati, te na sam dan programa 1 sat prije početka predstave.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, hrvatski dramski klasik, ovjenčan brojnim nagradama za tekst i još brojnijim nagradama za mnoga uprizorenja u prošlih četrdeset i šest godina na profesionalnim i amaterskim pozornicama u bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu, uglavnom jamči uspjeh svakoj kazališnoj kući kao svojevrsni repertoarni eliksir. No s druge strane, upravo zbog činjenice da je njezina repertoarna zavodljivost utkana u kolektivno nesvjesno ovih prostora, njezina postavka može biti mač s dvije oštrice.

Kako ne proliti vino iz Brešanovih bačvi u svijetu u kojem je Bukara postao opća imenica za korumpiranog i autokratskog političara, dok se termin bukarizacija uvriježio kao metafora odsustva bilo kakve moralne i društveno odgovorne vlasti? Čini se kako je rezervoar scenskih interpretacija i tumačenja Brešanovog komada postao užasno predvidljiv ili barem sužen na lokvicu u kojoj se više ni Omelija ne može utopiti. I zato je „donjomrduški Amlet“ izazov i za kuću, i za ansambl, i za redatelja.

Iz kategorije: Kultura