Datum objave: 05. Lipanj 2021

JOŠ JEDNA NAGRADA / Šibenski haiku pjesnik dobio drugu nagradu na međunarodnom natječaju "Haiku krugova"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski književnik Aljoša Vuković osvojio je drugu nagradu na prvom  natječaju  "Haiku krugova" na kojem su sudjelovala 64 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švedske, Srbije i Crne Gore.

Tema natječaja za mjesec svibanj bila je sunce / zlato / pokret, a vezano uz nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno je odlučio dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima:

Prva nagrada – Tomislav Mareić, Zagreb

podnevno sunce –

za šutnutim kestenom

skakuće sjena

Obraloženje: Autor pobjedničke haiku pjesme se jednog ranojesenskog podneva nehotice poigrao suncem i kestenom. Susret za kestena, naizgled, nije dobro završio, ali je oslobodio njegovu razigranost, koju zbog svog intrigantnog nesimetričnog oblog oblika, inače svekoliko simpatični kesten, već posjeduje. Ritam pjesme popraćen je zvučnim efektom ritmičnog kotrljanja kestena. Ovdje dodajemo i efekt promatranja samog kotrljajućeg kestena, što daje privid da sjena na tren kasni te se tako tehnikom filmskog slowmotiona ističe njena postojanost i prisutnost. Na ovom komadiću zemljine površine sunce dobiva svoj jedinstveni i definirani oblik, smisao i poseban karakter, i to kroz svoj alter ego s one strane svjetlosti u obliku vlastite sjene. Kesten jest sjena, sjena jest sunce, a sunce je tu i kad ga nema.

Druga nagrada

Aljoša Vuković, Šibenik

maraton –

sa zalaskom sunca

posljednji trkač

Obraloženje: Maraton, najteža atletska disciplina, nesumnjivo testira granice psihofizičke izdržljivosti. Upravo se ustrajnost u pjesmi iščitava kroz dva elementa; protok vremena i spoznaja trkača da je zadnji na ljestvici. No, saznanje o posljednjem mjestu nije prikazano kao poraz, ono što se jasno iščitava jest da odustajanje nije opcija i da je prihvaćanje najlošijeg rezultata, osobni dobitak. U tom smislu ‘zalazak sunca’ pokazatelj je da svatko ima svoje vrijeme u kojemu može postići izvrsne (ili manje izvrsne) rezultate, važnije od svrstavanja u određena mjerila i tim postignućem, u svom trajnom pamćenju, zauvijek evocirati osjećaj kada su nadvladane psihičke i tjelesne granice, bez odustajanja.

Treća nagrada

Silva Trstenjak, Štrigova

sunce  pOd  OblakOm

olimpijski OdbOr

odgađa igre

Obrazloženje: Vrijedi istaknuti da se ovaj haiku istaknuo svojim inovativnim pristupom u strukturiranju preko istaknutih slova “O” kroz prve dvije linije haiku koji istaknuti bojama reprezentiraju olimpijske krugove. Pandemija koronavirusa hara svijetom, mnoge stvari su se stvari u načinu života ljudi iz temelja promijenile – što autorica obilježava prvom linijom haiku pjesme “sunce pod oblakom” i da je nam naslutiti da će haranje pandemije utjecati na to da “olimpijski odbor / odgađa igre”. Spasonosna je formula da nam ova autorica u vremenu prevrata i bezizlazja kroz prvu liniju nudi i nadu da će sunce uskoro ponovno zasjati i da ćemo se zajedno ubrzo veseliti novim uspjesima naših sportaša u zemlji izlazećeg sunca.

Nagrađenim autorima će e-diplome biti poslane na njihove mail adrese, a također u ime organizatora autori će na kućne adrese primiti knjige kao dar.

Iz kategorije: Kultura