Datum objave: 18. Lipanj 2021

UZ OTVARANJE 61. MDF / Nekada smo Festival pamtili i po posebnim predstavama na svečanosti otvaranja, toga nema već pet godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanost otvaranja Međunarodnog dječjeg festivala prije se iščekivala  ne samo zbog toga što je to značilo da Festival počinje i da Šibenik postaje gradom djece nego i zbog predstava koja je nekada bile posebno rađene upravo za otvaranje. Neke su bile uspješnije, a neke manje uspješne no po njima se pamtio Festival, o njima se  raspravljalo i analizirao satima na čuvenim press konferencijama i što je jednako važno, bile su prilika da se u njih uključe šibenska djeca kao glumci, plesači, recitatori.  U posljednje vrijeme pamtimo Matildu, Buratino, Čarobnjak iz Oza ili predstavu Morsko More, s kraja 80 - tih godina prošlog stoljeća, za koju je scenarij napisao Jakša Fiamengo, a režirao je isto tako poznati Marin Carić. 

Takvih otvaranja nema već pet godina,  ane samo ove godine kada će  u programu svečanog otvorenja u subotu, 19. lipnja, na ljetnoj pozornici nastupiti najnagrađivanije cirkusko kazalište u Španjolskoj - Vaivén Circo s predstavom 'Ono bitno'. 
57. MDF  otvorila je reprizna predstava "Buratino" koja je bila najskuplji projekt u povijesti HNK -a  i stajala je 750.000 kn. Godinu kasnije Festival je otvorila predstava "Jaje" KK"Zorin dom Karlovac". U programu otvaranje 59. Festivala prikazana je  poljska predstava koja je inače bila i u službenom programu, a lani  predstava Dječjeg kazališta "Branko Mihaljević"  "Uspavanka za mišića".
Jedino sudjelovanje djece iz Šibenika je nastup "Zbora Zdravo maleni", a ove godine će na svečanosti sudjelovati i polaznici Dramske radionice " Ivana Jelić".
 
Tu novu praksu  Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku pravda posebnim okolnostima u kojima rade posljednje dvije godine. "Zbog okolnosti u kojima radimo posljednje dvije godine u produkcijskom smislu nismo bili u mogućnosti raditi vlastitu produkciju. Predstave koje spominjete rađene su iz programskih sredstava kazališta jer su i igrane na repertoaru kuće. Nadamo se i vjerujemo da će se u vremenu pred nama uvjeti za rad i pripremu takvih velikih projekata poboljšati te da će kazalište opet raditi svoju produkciju za otvaranje. Skrećem pažnju da sam u svom planu rada za ravnatelja Kazališta predložio,  kada su u pitanju predstave za otvaranje MDF, da se jedne godine radi vlastita produkcija, što sad i nije moguće", odgovorio je na naš upit Jakov Bilić. 
Iz kategorije: Kultura