Datum objave: 28. Lipanj 2021

MDF DANAS / Djeci od danas čitaju priče poznati Šibenčani iz svijeta filma, književnosti, politike koji žive širom svijeta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

'Knjiga nije hrana, ali ipak je slatka', poručili su sinoć s ljetne pozornice glumci Kazališta Tvornica lutaka na čelu s Borkom Perićem i time napravili savršenu uvertiru u ono što ovog ponedjeljka, 28. lipnja, čeka publiku 61. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. MDF se pridružuje obilježavanju Godini čitanja po odluci Ministarstva kulture i medija pa tako od danas, 28. lipnja do petka knjiga vodi glavnu riječ u dva nova programa. Od 19 sati ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku počinje 'U Godini čitanja, čitaju nam…' kada će djeci čitati manje ili više poznati Šibenčani s adresom u gradu ili Hollywoodu pa čak i u Beču. U 20.30 u Perivoju Roberta Visianija počinje sajam dječje knjiga - Monte Librić. A počinje i uobičajeni literarni program Festivala.

Od glumaca s hollywoodskom adresom do gradonačelnika

Čim Sunce 'zbriše' za obzor, od 19 sati, u tzv. amfiteatru koji dijeli Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić od Trga Poljana počinje novi festivalski autorski program kojim MDF obilježava 2021. kao Godinu čitanja. Od danas pa do petka, 2.srpnja, svakog dana od 19 sati djeci će čitati poznati Šibenčani iz svijeta filma, književnosti, politike. Svoje štivo sad već biraju glumica Daria Knez, casting managerica, Oriana Kunčić, hollywoodski glumac, Goran Višnjić...

No prve će na scenu stupiti književnica, novinarka i scenaristica Olja Runjić te dugogodišnja novinarka, pročelnica odjela za kulturu i jedna od pokretačica legendarne MDF-ove radionice Zujalica, Živana Podrug. Moderatorica programa je Snježana Klarić, a koje priče čitaju, doznajte na ovom događanju već danas!

Faustusi na sajmu dječje knjige

Samo sat i pol kasnije iza zida amfiteatra, točnije u 20.30 u Perivoju Roberta Visianija, počinje još jedan sajam dječje knjige Monte Librić koji je lani oduševio stare i mlade zaljubljenike u lijepu pisanu riječ. Gotovo 10 tisuća naslova hrvatskih nakladnika, slikovnica i knjiga za djecu i mlade, bit će izloženo pod krošnjama perivoja na Faustusima – štandovima koji oblikom podsjećaju na padobran Fausta Vrančića.

Programski dio Sajma bit će u znaku lutkarskih literarnih interpretacija studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod vodstvom profesora Hrvoja Seršića i Nenada Pavlovića. Svaki dan počinjat će radionicama u kojima će gostovati pisci, ilustratori i lutkari. Dakle, večeras u 20.30 svi u Park!

Što nas sve danas čeka na festivalu stiže u nastavku! Osim brojnih radionica diljem gradske jezgre u prvom dijelu grada tu je još i …

Danas ponedjeljak, 28. lipnja, na Festivalu

19.00 – 22.00 h, Poljana

Itinerània, Španjolska

LABIRINT

Neobična mreža transparentnih zidova i prolaza sa zagonetnim vratima gdje ćete sami kreirati svoju rutu putovanja kroz ovaj labirint.U ovom labirintu pronaći ćete svo uzbuđenje igre i izazov spontanosti.

19.00 h, Poljana, ispred ulaza u Gradsku knjižnicu 'Juraj Šižgorić'

U Godini čitanja čitaju nam poznati ili manje poznati, ali važni Šibenčani!

19.30h, Poljana, kod festivalskih vrata

VITAMIN SHOW

Izvođačica: Iva Peter Dragan

Ulični spektakl sa akrobacijama na svili, te animacijom publike koja aktivno sudjeluje. Predstava koja će vitaminski pozitivno uticati na vaše zdravlje i imunitet jer je cirkuski stžer potvrdio: SMIJEH JE NAJBOLJI LIJEK!

Trajanje: 30min

+ Zezanimacija

20.00 h - Trg Dobrić

Istočno od Sunca – Zapadno od Mjeseca

Pripovijeda: Jasna Held, profesionalna pripovjedačica, Dubrovnik

Bajke i priče dio su kulturne baštine svih naroda svijeta. Stoljećima prenošene riječju pripovjedača, pomažu ljudima u spoznaji svijeta i vlastita bitka. Živa riječ pripovjedača, prenoseći snažne slike iz svijeta bajki, slike u kojima živi duh čitava čovječanstva, nanovo oživljava u dušama djece i odraslih, vraćajući nas na prapočetak, pomažući nam da se suočimo sa sadašnjom zbiljom kako bismo aktivno živjeli i stvarali novo sutra.

Trajanje: 90 min

Uzrast 5+

20.30 h, Perivoj Roberta Visianija

Svečano otvaranje sajam Librić u Parku

21.00h, ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske)

ZLATNO LIBRO – BAJKE IZ DUBROVAČKOG KRAJA

Koprodukcija Gradskog kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovnik

Ivica Kipre i Aleksandra Piteša

Redateljica: Helena Petković

Skladatelj: Ivan Končić

Dirigent: Franko Klisović

Dramaturzi: Marin Lisjak i Filip Jurjević

Scenografkinja i kostimografkinja: Irena Kraljić

Oblikovatelj svjetla: Marko Mijatović

Oblikovateljica oglavlja i dekoracija: Ana Mikulić

Igraju: Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka, Dario Gverović, Dan Vukelić, Đana Kahriman, Šimun Končić, Vanda Đanić, Denis Ajduković, Đive Kušelj, Stijepo Medo, Stefani Grbić, Karmen Pervitić

Ove bajke pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva: bogate su fantazmagoričnim likovima i napetim „dramskim” situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i nagrađuju kvalitete protagonista i prepune arhetipskih elemenata koji, čitani iz suvremene vizure, otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju.

Trajanje: 60 min

Uzrast: 5+

21.15 h Gorica (Ulica don Krste Stošića) – filmska projekcija, sinkronizirano

PUTOVANJE JEDNOG PRINCA

Redatelji: Jean-François Laguionie, Xavier Picard

Žanr: animirani

Uloge: Goran Vrbanić, Darin Pavišić, Daniel Dizdar, Nikica Viličić, Sandra Hrenar Matić, Neven Aljinović – Toth

Trajanje: 77 minuta

Godina: 2019.

Država: Francuska, Luksemburg

Stari majmunski princ budi se na nepoznatoj obali na koju se nasukao nakon nesreće.

Pronalazi ga mladi Tom čiji mu roditelji pružaju utočište. Oni su znanstvenici u egzilu. Naime, njihova ih je zajednica protjerala jer su se usudili vjerovati da postoje i druge majmunske civilizacije. Uz Tomovu pomoć, Princ s velikim zanimanjem upoznaje taj neobičan svijet i njegovo rigidno društvo.

Iz kategorije: Kultura