Datum objave: 28. Lipanj 2021

KONAČNO GA SE NETKO SJETIO / Šibenski književni festival Škure odaje priznanje velikom šibenskom pjesniku Stjepanu Gulinu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pokojni veliki pjesnik Stjepan Gulin jedan je od onih zaslužnih Šibenčana koji su zanemareni i zaboravljeni u svom rodnom Šibeniku. Iz zapećka ga  izvlači  Međunarodni književni festival Škure  (Šibenske književne ure) koji će se ove godine održati prvi put i to od 9. do 11. rujna. Bit će posvećen upravo tom šibenskom pjesniku čije se pjesme nalaze u svim važnijim antologijama hrvatske suvremene poezije, a dobitnik je i Goranove nagrade za životno djelo, Njegovim su imenom nazvali i međunarodnu pjesničku nagradu koju će dodijeliti za najbolju knjigu poezije objavljenu kao prvo izdanje tijekom proteklih godinu dana. Natječaj je otvoren  do 10. srpnja za pjesnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Taj prvi književni festival u Šibeniku osmislila je književnica i scenaristica Olja Runjić, Šibenčanka s  bečkom adresom uočivši da u Šibeniku, koji nosi epitet grada festivala i iz kojeg su potekla  važna hrvatska književna imena ipak nedostaju takvi sadržaji. Sva festivalska događanja bila bi na otvorenom, na  trgu na Dobriću, kod  četiri bunara, na Gorici, u  Mediteranskom vrt samostana sv. Lovre, na Maloj loži...
 
"Gradu već niz godina, odnosno desetljeća, nedostaju sadržaji koji afirmiraju književnost poput književnih tribina, promocija knjiga, gostovanja etabliranih autora, pjesničkih susreta, susreta autora i čitatelja, promocija književnosti za djecu i mlade. Želimo povezati umjetnike iz različitih sredina, kreirajući novu i svježu kulturno-umjetničku scenu i etablirati Šibenika kao grad knjige, poezije i velikih pjesnika kakvi su bili Mladen Bjažić, Stjepan Gulin, Vesna Parun, Arsen Dedić... ", kaže ona. 
Slaže se s tim da je pjesnik Stjepan Gulin, s kojim je prijateljevala nepravedno zanemaren u Šibeniku.
"Bila sam dobra s njim, viđali smo se i u Zagrebu, bio je vezan za mog tatu i strica jako ... godinama me to “ mučilo”, potreba da ne padne u zaborav, da mu se oda adekvatno priznanje premda i posthumno.  Dužnost nam je čuvati uspomenu na naše vrijedne sugrađane". ističe Olja Runjić.
 
 
Festival bi svake godine ugostio najmanje jednog međunarodno priznatog pisca, odnosno pjesnika, uz druga poznata i manje poznata imena regionalne književnosti koje Šibenčani nisu imali prilike nikad čuti u gradu.  Predviđene su i radionice i predstave kao i javno čitanje poezije i proze još neafirmiranih umjetnika. Prijaviti se mogu svi u dobi od 7 do 77 godina. Ideja i planova je puno no ograničavajući faktor ipak je novac. Ministarstvo kulture i medije tom je festivalu dodijelilo skromnih 20 000 kuna.
Iz kategorije: Kultura