Datum objave: 02. Srpanj 2021

TREĆA ŠIBENSKA IZLOŽBA BRANKE GRUBIĆ/ Dosta je bilo nejednakosti, poručuju cure s Brankine izložbe u Azimutu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izložbom „Women“ koja se večeras otvara u Azimutu, na otvorenoj zelenoj pozornici, šibenska umjetnica Branka Grubić treći put će se predstaviti publici u svom gradu. Nakon razigrane „Imagine“, posvećene djevojčicama s velikim snovima i snažnog „Mirakula“, koji je žarkim bojama portretirao neuništivi duh žene, izložba „Women“ donosi nešto mračniju atmosferu.

„Ton izložbe odredilo je vrijeme u kojem su slike nastale. Nemoguće je bilo razmišljati u bojama uz sve ove zabrane, stres i neizvjesnost. Sva ta ograničenja su nas podsjetila da u mnogim dijelovima svijeta žene tako žive cijeli život. Bez prava na vlastitu imovinu, bankovni račun ili vozačku dozvolu. Ili da u ovim krajevima koji sebe vole nazivati „naprednima“, žene i dalje rade iste poslove za manju plaću i ne sudjeluju u odlučivanju. A tu je uvijek i taj blesavi kućni odgoj koji prenosi osjećaj manje vrijednosti s generacije na generaciju. Zato na ovogodišnjoj izložbi prevladavaju tamniji tonovi, ali i prkosni pogledi. Kroz izložbu „Women“ moje će cure pustiti glas. Dosta je bilo“, poručuje ova umjetnica.

Posebnost ovogodišnjeg kulturnog ljetnog programa ispred Azimuta je bogat program izložbi u organizaciji Kolektiva 4B, čiji je Branka član od osnutka: „Izlaganje na travi ispred Azimuta, pod reflektorima i svjetlom okupanim krošnjama stabala, jedinstven je doživljaj kojeg umjetnik može samo poželjeti. Kroz Kolektiv 4B želimo šibenskim i gostujućim umjetnicima pružiti taj osjećaj – slobodu stvaranja i idealne uvjete prezentacije. Nakon mojih cura, slijedi zajednička izložba šibenskih umjetnika pod nazivom „Litnja kužina“, a zatim i izložba fotografija „Djevojka iz moga kraja“, posvećena Arsenu. Svakim danom Azimut sve više postaje istinski centar šibenske nezavisne kulturne scene i zaista je lijepo biti dio te priče. Otvorenja izložbi postaju atraktivni kulturni i društveni događaji na kojima se okupi više stotina ljudi. Takvo nešto donedavno je bilo nezamislivo. Zaista je predivno živjeti i stvarati u Šibeniku u ovom vremenu.“

U koncertnom dijelu, nakon otvorenja izložbe nastupit će Irena Žilić, sjajna i višestruko nagrađivana kantautorica koja je postala prava senzacija u ovo pandemijsko vrijeme. Njezinu je pjesmu „The Moon“ obradila Morcheeba s kojima je Irena bila na turneji po Velikoj Britaniji i Italiji. Time je samo dokazala da se i na ovdašnjim pozornicama kriju svjetski talenti koje samo treba prepoznati. Irena se na ljetnu pozornicu Azimuta vraća nakon pet godina s bendom u punom sastavu.

Iz kategorije: Kultura