Datum objave: 18. Srpanj 2021

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / U Šibenik stiže mađarska plesna umjetnica zaljubljena u dizajn nastupit će u Kući umjetnosti Arsen

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 U sklopu Šibenik Dance Festivala u Kući umjetnosti Arsen u utorak, 20. srpnja navečer nastupit će Rita Gobi, mađarska plesna umjetnica ovjenčana nizom nagrada.

U Šibeniku će izvesti predstavu Volitant. Osim što je uvrštena na popis Aerowaves Twenty18, ta je predstava dobila nagradu Rudolf Lábán za najbolju suvremenu plesnu izvedbu u sezoni 2017. u Budimpešti.

Volitant je konceptualni solo performans proširenih mikropokreta. Rita Gobi, utemeljiteljica Gobi Dance Company, predstavom gledatelje uvodi u osobni svijet metamorfoza prikazujući stanje između „već nisam tu“ i „još nisam tamo“.

Rita Gobi dobro je poznata dizajnerima koji sudjeluju na budimpeštanskom sajmu Dizajn bez granica (Design Without Borders). S tim sajmom koji predstavlja najbolje od europskog product designa, plesna umjetnica surađuje već deset godina.

„Od djetinjstva se zanimam za dizajn i primijenjenu umjetnost. Obožavam crtati. Prvo sam crtala na papiru, a sada dizajniram za pozornicu. Sa Szilvijom Szigeti koja organizira sajam Dizajn bez granica, surađujem već deset godina. Sudjelovala sam na otvorenjima sajma i u videopredstavljanjima predmeta. Volim to – utjecaj raznih umjetničkih disciplina. Svoje ideje koristim kako bih u prostoru oživjela slike i stvari. Time dobivaju energiju plesa kao umjetnosti pokreta“, rekla je Rita Gobi.

Pritom otkriva da i rad tijelom smatra vrstom skulpture. Igra se oblicima, kompozicijama i linijama.

„Kada se susrećem s nekim predmetom, u njemu osjećam ljudsko biće, ljudsko stvaranje i jedinstven potpis ljudskog uma. Ples djeluje kao razgovor s njim. Obožavam tu jedinstvenu vezu plesa i product designa“, kazala je Rita Gobi.

Na najnovijoj pozornici u Krešimirovu gradu, onoj u Kući umjetnosti Arsen, Rita Gobi će izvesti predstavu s kojom je osvojila pozornice od Koreje do Meksika.

Posebno oblikovani pokreti u predstavi prate jedinstvenu glazbu Davida Szegoa. On je za Volitant skladao glazbu koristeći zvukove Morseovog koda te spajajući akustične i elektroničke zvukove.

 

Iz kategorije: Kultura