Datum objave: 12. Listopad 2021

NAGRADA / Šibenska multimedijalna umjetnica Lana Stojićević dobila nagradu „Ivan Kožarić” za svoj izvanredni provokativni projekt „Betonicus”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Lana Stojićević, šibenska multimedijalna umjetnica koja je već stekla respektabilan status I IZVAN Hrvatske, dobila je još jedno priznanje za svoj rad, nagradu „Ivan Kožarić” hrvatskog Muzeja suvremene umjetnosti. Lana je za svoj izvanredni provokativni konceptualni projekt „Betonicus” dobila treću nagradu, no likovni kritičari hvale dvoje prvonagrađenih Luku Kedžu i Mateja Vukovića, ali svoje opservacije fokusiraju na rad Lane Juričev koji ocjenjuju najbližim umjetničkim vizijama i postignućima Ivana Kožarića po kojem je nagrada Muzeja suvremene umjetnosti za mlade umjetnike dobila ime, štoviše nazivaju je novim Kožćarićem.
Lanin „Betonicus” fascinantna je fuzija umjetničkih formi unutar kojih je i ona sama protagonistica svog djela. U obrazloženju žirija za Laninog „Betonicusa” kaže se da je Lana Stojićević inspirirana neohistoricističkim elementima divlje gradnje koji su sveprisutni u našem “morskom pojasu” stvorila umjetnički koncept koji predstavlja nesvakidašnji spoj kazališnih elemenata – scenografije, dramaturškog teksta i kostimografije u kontekstu suvremenog umjetničkog izričaja.

Lana Stojićević rođena je 1989. godine u Šibeniku. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina 2012. na Umjetničkoj akademiji u Sveučilišta Splitu. Izlagala je na na nekoliko samostalnih (Galerija SC, Galerija umjetnina Split, Galerija Contra) i više skupnih izložbi (Different Worlds – Young Contemporary Photography, Splitski salon, Nagrada Radoslav Putar, Erste fragmenti, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Salon mladih). Godine 2015. je bila finalistica Nagrade Radoslav Putar. Dobitnica je likovne nagrade za mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika 2015. godine, druge nagrade izložbe Different Worlds – Young Contemporary Photography.

Iz kategorije: Kultura