Sidebar Menu

Datum objave: 25. Studeni 2021

GLAZBA MORA / Marinko Miše, legendarni šibenski rocker večeras u „Azimutu” otvara izložbu „Glazba mora”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Glazbu mora”, multimedijalnu izložbu slika koje se slušaju i glazbe koja se gleda, večeras u klubu „Azimutu” otvara legendarni šibenski rocker, glazbenik, skladatelj i slikar Marinko Miše.
Miše, poznat prije svega kao glazbenik i rocker s respektabilnim statusom jednog od rodonačelnika šibenske rock kulture, unikatna je pojava u umjetnosti zahvaljujući moći da bojama daje zvuk, a zvucima boje. Na glazbenoj sceni afirmirao se sedamdesetih godina 20. stoljeća kao član prvog velikog i priznatog šibenskog hard rock benda „Pauci”, koji se od (do)nositelja novih svjetskih glazbenih stremljenja pretvorio u najvažnijeg i najdosljednijeg čuvara baštine klasičnog rocka, a potom se afirmirao kao slikar i skladatelj koji na originalan način stvara slike koje se slušaju i glazbu koja se gleda. On je iznimno rijetka umjetnička pojava već i kao skladatelja ambijentalne glazbe dok je kao skladatelj-slikar koji spaja dva oprečna umjetničkog izraza koja se konzumiraju različitim čulima, jedinstven. Svoj unikatni umjetnički sublimat definirao je kao Music Vision - Painting Art, a njegovo krucijalno dje
lo je konceptualni album ambijentalne glazbe „New age on the sea”. To je jedino takvo glazbeno djelo u povijesti Šibenika, a i u Hrvatskoj je glazbeni raritet. Taj transcendentalni i kon
templativni album u umjetničkoj punini zasja tek spregnut sa slikama koje su nastajale usporedno s njim. Naime, Marinko Miše je slikar koji slika trzalicom i svira kistom. Upravo takav doživljaj pružit će njegova prva samostalna izložba u rodnom Šibeniku koja će biti otvorena večeras u 20 sati.

MARINKO MIŠE (Šibenik 3. 4. 1957.), šibenski glazbenik, pjesnik, skladatelj i slikar, autor prvog šibenskog konceptualnog albuma ambijentalne New age on the sea i glazbeno slikarskog projekta Glazba mora.
Glazbom se počeo baviti 1968. godine. Sam je naučio svirati gitaru i već 1970. godine kao trinaestogodišnjak sa svojim prvim bendom Orion (Marinko Miše, gitara i vokal Tomislav Miše, bas i Zoran Piskavica, bubanj) nastupio je na prvoj šibenskoj gitarijadi. Na toj gitarijadi bend Orion izveo je i pjesmu Ti za koju je Marinko Miše napisao glazbu i stihove.
1972. godine Marinko Miše i Nebojša Stamenković Šiljo pozvani su u benda Pauci u kojem su zamijenili pjevača Davora Barbarića koji je odselio u Split i gitaristu Sašu Andrića koji je otišao na studij u Zagreb. S Paucima Miše je prvi puta nastupio 1. listopada 1972. godine u dvorani Doma JNA. S Paucima je u Domu JNA svirao na plesovima svakog vikenda do Nove godine, a nakon toga u Kutiću sve do ljeta kada su se Pauci prvi puta razišli. Većina članova benda otišla je na studij u Zagreb, a u Šibeniku su ostali samo Marinko Miše i Nebojša Stamenković Šiljo.
Marinka tada pozivaju Tomy Martin i Željko Baljkas da im se kao pjevač priključi u novom bendu, hard rock grupe Stop. Martinu (bubnjevi), Baljkasu (gitara) i Mišeu (vokal) pridružuje se Bore Babačić (bas) i tako nastaje bend Stop koji pobjeđuje na trećoj šibenskoj gitarijadi 1973. godine. Bend redovno svira u Domu JNA i Kutiću, a 1974. godine nastupa kao predgrupa tada jednoj od najboljih i najpopularnijih jugoslavenskih rock formacija, čuvenoj YU grupi.
Krajem 1974. godine grupu Stop napušta Bore Babačić i ona nastavlja djelovati kao trio. Stop je uspješno prebrodio gubitak Babačić. S Mišeom kao pjevačem i basistom osvaja prvo mjesto na dalmatinskoj gitarijadi u Splitu.
Nakon splitskog trijumfa grupa Stop se razilazi, a Marinko Miše odlazi na studij u Zagreb.
Po završetku studija 1978. godine vraća se u Šibenik, ali se ne zapošljava u struci nego s profesorom hrvatskog i glazbenog odgoja Josip Matićem i Koštanom Kićom osniva trio Domino s kojim sve do 1985. godine svira u Primoštenu. Nakon sedam primoštenskih godina 1985. odlazi na rad u Njemačku. Zaposlenje je našao u Hamburgu u tvrtki za distribuciju knjiga. Uz rad povremeno svira u hamburškim klubovima.
U Njemačkoj je započeo novi život, oženio se i snimio svoj prvi nosač zvuka; single ploču s pjesmom I´m in love za koju je skladao glazbu te bio koautor stihova i aranžmana. Na ploči koja je nastala i snimljena u Njemačkoj sviraju Marinko Miše i njemački glazbenici Bernd Jost i Nicolaas Nick Oosterhuis. Ne računajući Arsena Dedića, Miše je prvi šibenski glazbenik koji je snimio nosač zvuka u inozemstvu.
Iako je živio i radio u Njemačkoj, Marinko Miše ljeti dolazi u Šibenik i svira ljetne gaže u hotelskom naselju Solaris s izvrsnim šibenskim ad hoc supergrupom; Ivica Žurić (gitara) i Zoran Košuljandić (vokal i klavijature) iz legendarnih Polarisa i Nikica Šprljan (bubnjevi) član korijenskih šibenskih rock bendova Mjesečari i Magneti te proslavljene šibenske grupe Mi.
Pogođen nizom obiteljskih tragedija (gubitak djeteta, tragična smrt sestre...) 1989. godine Miše se vraća u Šibenik gdje se tijekom dramatičnih ratnih godina afirmira kao slikar. Svoja djela izlagao je na 20 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, sudionik je i dviju izložbi glazbenika - slikara Poly Art organiziranih u sklopu šibenskih Večeri dalmatinske šansone.
Samostalnu konceptualnu autorsku izložbu Glazba mora na kojoj je vizualno i akustički spojio svoje slikarstvo i ambijentalnu glazbu u integralni umjetnički koncept održao je u Muzeju Cate Dujšin u Trogiru.
Po povratku iz Njemačke u Šibenik stvara nove pjesme u suradnji s glazbenikom i glazbenim producentom Darkom Kalogjerom. Tako nastaje konceptualni album ambijentalne glazbe inspirirane morem New age on the sea Bio je to prvog konceptualni instrumentalni album i općenito glazbeni albuma koji je u cijelosti, autorski stvoren, produciran i tehnički realiziran u Šibeniku te je kao gotov šibenski proizvod izdan u nakladi Croatia Recordsa 1998. godine. Glazbeni urednik albuma New age on the sea bio je Dino Dvornik, a album je opremljen slikama Marinka Mišea i grafikama njegove pokojne sestre Marije.
Album New age on the sea, u kojem se stapaju glazba i slikarstvo, plod je originalnog i autentičnog umjetničkog izričaja Marinka Mišea Music vision - Painting art, a posvećen je njegovoj sestri Mariji.
Tijekom Domovinskog rata Miše sudjeluje u projektima šibenskog Band Aida kojeg je pokrenuo Darko Kalogjera i pjesmama Živjeti u Šibeniku i Zauvijek Božić.
Nakon rata Marinko Miše u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala nastupa s bendom Mali vrag i prijatelji, a 2006. godine vraća se u ponovno okupljeni bend Pauci. Poticaj za okupljanje Pauka bio je projekt Siniše Škarice Kad je rock bio mlad i koncert starih šibenskih bedova upriličen tom prigodom.
Ponovno okupljeni Pauci serijom koncerata u Šibeniku, Varaždinu, Splitu, Zagrebu i drugim gradovima stječu status jednog od najboljih hrvatskih hard rock cover bandova.
Glazbeni rad Marinka Mišea Šibenčani su prepoznali i nagradili na Referendumu o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena koji je proveden tijekom 2016. i 2017. godine u organizaciji časopisa Volim Šibenik i Županijskog radio Šibenika. Njegova pjesma I´m in love uvrštava je među 100 najljepših šibenskih pjesama svih vremena što je bilo presudno da Miše zasluži status šibenskog trubadura o kojima je kao šibenskom poetskom i glazbenom fenomenu, Hrvatska televizija 2019. godine snimila dokumentarni film Šibenski trubaduri.

Marinko Miše prvi je šibenski glazbenik član Hrvatske glazbene unije sa statusom prvog razreda u Podružnici 12 HGU-a od 8. 5. 2003.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.