Datum objave: 15. Prosinac 2021

NOVI USPJEH MLADOG BORNE ERCEGA / U samo 11 dana skladao glazbu za predstavu "Velika tvornica riječi" Male scene u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Mladi šibenski skladatelj  Borna Erceg koji je još kao dijete bio poznat kao nadareni pijanist, skladao je, i to samo u desetak dana, glazbu za  novu predstavu Male scene u Zagrebu  „Velika tvornica riječi” koja je nastala prema poznatoj istoimenoj slikovnici Agnes de Lestrade. To je dramska trilogija koja spaja glazbeno, lutkarsko i dramsko kazalište,a bit će premijerno izvedena sutra. 

Na nov i inovativan način, predstava prati priču o zemlji Velike tvornice riječi u kojoj se riječi moraju kupiti kako bi se izgovorile, a većina riječi, osobito one važne poput volim te, iznimno su skupe.
 
 
Kroz tri predstave upoznajemo Fileasa, Oskara i Silvu te otkrivamo priču o prijateljstvu, povjerenju, iskrenosti i promjeni koja je moguća samo ako nismo sami, ako imamo podršku. Uz to, predstava nam govori da se na svaku priču može gledati s različitih stajališta i da svatko od nas ima svoju priču. 
 
Posebnost je i  glazba, koju je na stihove Brune Margetića napisao mladi skladatelj iz Šibenika Borna Erceg. 
 
„Sjedim u jednom od omiljenih kafića i analiziram svoju glazbu po tko zna koji put. I osjećam ponos. Zato što sam prihvatio ovaj predivni projekt i skladao operu u tako kratkom vremenu. Da mi je to netko prije dvije godine rekao, ne bih vjerovao. Svjestan sam toga da prije dvije godine nisam imao znanje koje iman danas. Ponosan sam jer sam i s ovim dokazao da talent nije bitan. Bitna je volja, ljubav i ono najvažnije - znanje. Zvuči štreberski i akademski, ali znanje je nevjerojatno važno u umjetnosti. Možda baš meni i najvažnije, meni koji se rasplačem nekad na najobičniji ton, interval, akord, frazu”, kaže taj mladi, akademski obrazovan glazbenik.
Prisjeća se i u ovom slučaju svog školovanja.
 
„Sjećam se kad sam profesorici harmonije odsvirao jednu lijepu kadencu u Bachovoj Allemandi uz riječi "ajme, ja živim za ovu kadencu". To je ljubav prema glazbi i osjetljivost na glazbu. Ali ako se tome pridruži višegodišnje analiziranje i proučavanje kako su stari majstori skladali, višegodišnje pisanje najbanalnijih motiva i harmonijskih progresija, proučavanja načina kako sastaviti 2 takta, pa 4, pa 8, pa 16 itd. - onda postaneš sposoban sastaviti glazbu za operu u 11 dana. Skladanje nije mističan čin, a to što nije i što se skladanje može vježbati poput svakog zanata, ne oduzima mu nikakve čari i emocije. Dapače! Ja na vježbanje, analizu, intelektualno seciranje glazbe gledam s puno ljubavi, duha i čarolije! Tek onda mogu Glazbi sigurno reći, kao predstavi  Silva Fileasu: "moje srce, moje srce, pripada tebi, pripada tebi!" , ispričao nam je Borna pred sutrašnju premijeru u Zagrebu.
Predstavu izvode mladi umjetnici predvođeni glumcima Nikolom Radošem i Katarinom Arbanas uz čije će priče pjevati troje mladih opernih pjevača: Buga Marija Šimić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, Josipa Bilić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje mladog umjetnika do 30 godina u operi te Matic Zakošnjek, mladi tenor za kojeg će se tek čuti.
Veliku tvornicu riječi dramatizirao je Bruno Margetić, režirala Morana Dolenc, redateljica nagrađena na ovogodišnjem festivalu Mali Marulić za najbolju predstavu u cjelini.  Scenografiju su osmislili Morana i Drago Dolenc, dok je kostimografkinja predstave Dubravka Skvrce. Predstavu je producirala Buga Marija Šimić uz asistenticu produkcije Vanesu Petrac. Predstavu je fotografirao Mirko Cvjetko, a svjetlo oblikovali Domagoj Klasić i Marinko Radočaj.
Borna Erceg je još kao student skladao Turia i Plamenko, dječju  komičnu operu koja je izvedena u HNK u Šibeniku. 
 
FOTO: Mirko Cvjetko
 
 
 
 
 
Iz kategorije: Kultura