Datum objave: 29. Prosinac 2021

PROGRAM STANADI / Obnovljene drvene vratnice iz 19. stoljeća u Vodičkoj ulici i rekonstruirano barokno kucalo

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrsne drvene vratnice u historicističkom stilu iz 19. stoljeća u Vodičkoj ulici u Šibeniku obnovljene su u sklopu programa STANADI koji koordinira šibenski Konzervatorski odjel od 1998. godine, kao 49. projekt u tom programu. Pokrovitelj ove obnove je Grad Šibenik koji niz godina izdvaja sredstva iz posebnog fonda za obnovu arhitektonskih detalja u povijesnoj jezgri. U 2021. godini izdvojili su za obnovu tih detalja 120.000 kuna. Ove godine obnovom je obuhvaćeno čak šest arhitektonskih elemenata i detalja koji su najvećim dijelom koncentrirani u Vodičkoj ulici u povijesnoj jezgri Šibenika i to tri portala i dvije drvene vratnice. Do sada je na taj način obnovljeno 49 arhitektosnkih detalja.

 

Te drvene vratnice restaurirala je radionica TIKA-ART s restauratoricom Tihanom Milak iz Šibenika, a radove na portalu obavila je restauratorska radionica TRAVEJ d.o.o. iz Zadra.

Drugi portal je na adresi Vodička 3 i predstavlja primjer skromnijeg baroka (17./18. stoljeće).

Portal je bio dosta ošđtećen na lijevom te manje na desnom dovratniku. Ta su oštećenja izazvana korozijom ukrasne rešetke u vrhu portala. Radovi su obuhvatili čišćenje i obnovu kamenih pragova i nadvratne profilacije te restauraciju ukrasne željezne rešetke. Radove je izvela također radionica TRAVEJ d.o.o. iz Zadra. Drvene vratnice unutar ovog portala predstavljaju primjer vrsnog baroka (cca 18. st.) koji se očitava u sačuvanim okovima, ali i iznimno naglašenim profilima koji obrubljuju kasete krila. Vratnice su bile teško oštećene vlagom, osobito u donjoj zoni. Kompletnu restauraciju izveo je Atelier Kostov odnosno restauratorica Anna Kostov iz Zadra”, kaže Ivo Šprljan, voditelj tog projekta.

Treći portal nalazi se na adresi Vodička 2 i predstavlja primjer skromnijeg šibenskog baroka. Ovdje su radovi isključivo bili usmjereni na čišćenje, fugiranje i zaštitu kamena. Sve je obavio restaurator Božo Petretić iz Šibenika.

Završni projekt posvećen je jednom vrlo malom, ali jedinstvenom i važnom arhitektonskom detalju. Naime, u noći oko Velike Gospe 2008. godine ukradeno je kucalo baroknih stilskih oznaka, izvedeno iz željeza. Kucalo je iščupano iz drvenih vratnica baroknog stilskog sloga koje se nalaze u ulici A. Kačića 3, nasuprot samostanu benediktinki sv. Luce u povijesnoj jezgri Šibenika. Kucalo je bilo izvedeno u obliku „lire“, dimenzija 22cm (visina) x 16cm (najveća širina), a koristilo je u staro vrijeme za kucanje na drvenim vratima. Prema stilskim karakteristikama vratnica može se reći da je i kucalo izvedeno u isto vrijeme kada i vratnice, tj. krajem 18. stoljeća. Takvih je kucala svega nekoliko u povijesnoj jezgri, a otuđeno kucalo bilo je najvrsnije i najljepše među dotad sačuvanim starim kucalima u Šibeniku. Srećom je sačuvana detaljna fotografska i arhitektonska dokumentacija temeljem koje je firma KOVINOPOJASAR d.o.o. iz Zagreba izvela odljevak kopije koji će biti montiran na staro mjesto. Ovim će biti nadoknađena jedna od najvećih šteta na arhitektonskim detaljima starog Šibenika posljednjih 30 godina.

Iz kategorije: Kultura