Datum objave: 19. Siječanj 2022

ONEIRICON / Šibenski književnik Omer Rak objavio novi erotsko-mitski krimi roman s elementima horora. Kritičari složni - odličan je.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski književnik sa zagrebačkom adresom Omer Rak objavio je u izdanju naklade V.B.Z. novi, treći roman naslovljen Oneiricon koji je u startu dobio izvrsne preporuke književnih kritičara nepodijeljenih u mišljenju da je Rak preplićući pripovjedne niti fabule i miješajući žanrove erotskog, fantastičnog, mitskog i krimi-romana s elementima horora, stvorio uzbudljivo literarno djelo koje se čita s uživanjem, ali i svojim dubiokim porukama navodi na razmišljanje. S tim jedinstvenim spojem intrigantnih književnih žanrova rijetko zastupljenih u domaćoj literarnoj produkciji, naglašava se, stvorio je još jedan „instalacijski“ komunikativan, dubok, napet i originalan roman, stilom majstorski cizeliran.

Protagonist ovog provokativnog romana, profesor Umjetničke akademije i stručnjak za suvremenu konceptualnu umjetnost, gonjen nezadrživim spolnim nagonom siluje svoju studenticu nakon čega se suočava s nizom nepredvidljivih, katkad potpuno iracionalnih situacija, kao posljedicama svoje panovske nesposobnosti da se suzdrži. Naslov je izveden iz starogrčke riječi óneiros (“san”), pa se može tumačiti kao “sanovnik”, a u tome “sanovniku” u kojemu snovi postaju zbilja, a zbilja snovima, sve je moguće…  Svojim novim romanom Omer Rak pokazao je da je jedan od rijetkih pisaca u našoj suvremenoj književnosti koji s lakoćom uspijeva suobraziti fikciju i zbilju, pomiriti kontroverze te spojiti naizgled nespojivo kako bi ostvario zaokruženu čudesnu romanesknu cjelinu trajne vrijednosti.

Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957. godine. Autor je dvaju hvaljenih romana, Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina (2014.) i Kultna posuda (2017.), te dvije knjige eseja (Stoljeće na početku, 2009. i Mistični simboli zavičaja, 2019.). Napisao je više radio i kazališnih dramskih tekstova koji su nagrađeni, emitirani i uprizoreni.
Diplomirani je politolog. Od veljače 2010. godine glavni je urednik u nakladničkoj kući Golden marketing - Tehnička knjiga. Između 2002. i 2009. godine bio je novinar i kolumnist Vjesnika, Večernjeg lista, marketinškog časopisa Marketing Up, Lidera političkog žurnala Pogled riječkog Novoga lista, od 2009. godine Glasa Istre. Radio je kao glavni copywriter marketinških izdanja filmskih distribucija UCD i Blitz (1994. – 1996.), bio je urednik - lektor u izdavačkoj kući Azur, (1992. – 1994.) i u nakladničkoj kući Profil International (2002. – 2009.). Od 2002. do 2006. godine bio je voditelj projekata i koordinator rada nevladinih medijskih stručnjaka okupljenih u Vijeću za medije, a od 2006. do 2009.godine bio je stručni suradnik za nabavu stranih knjiga u najvećoj domaćoj multimedijalnoj knjižari Profil Megastore u Zagrebu.
Nagrada
Marin Držić za dramsko djelo o životu i smrti Fausta Vrančića Šibenčanina Pupak usrid svita dobio je 2002. godine. Na Festivala hrvatske drame za djecu 2008. godine dobio je prvu nagradu za tekst dramski lutkarske predstave Sablasni šešir. Iste godine dobio je nagradu žirija za scenarij kratkog eksperimentalnog filma (Jury Price in the Experimental Film Competition) na zagrebačkom međunarodnom filmskom festivalu 12 Ismailia International Festival for Documentary & Short Films za animirani film Homo volans.
Autor je monografije Sto godina Osnovne škole Pantovčak (1908. – 2008.). Naklada Profil objavila je 2009. godine njegovu knjiga Stoljeće na početku, izabrani eseji, osvrti i komentari, a godinu dana ranije Gradska knjižnica Juraj Šižgorić objavila mu je knjigu Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika. Prevedenu na engleski jezik, pod naslovom The Rhyton from Danilo: Structure and Symbolism of a Neolithic Cult- Vessel, 2011. godine objavio ju je i ugledni britanski nakladnik Oxbow Books iz Oxforda. Pasionirani je istraživač prapovijesnog simbolizma, posebice neolitičkog.

Iz kategorije: Kultura