Datum objave: 01. Veljača 2022

HNK U ŠIBENIKU / Arija Rizvić "pobjegla" u Šibenik i priprema " Ženski orkestar"

Diana Ferić
Diana Ferić

Sunce, more, mir, tišina te dalmatinska parola "samo polako, bez priše" ono je u čemu redateljica Arija Rizvić (28) najviše uživa otkako je Zagreb zamijenila Šibenikom. Ali ne kako bi izbjegla hektičnu zimu metropole već ju je ondje odvela nova predstava "Ženski orkestar" čija je redateljica. Riječ je o suvremenoj adaptaciji originalnog teksta Jeana Anouilha koju piše dramaturginja Mirna Rustemović, piše Glorija.hr.

FOTO: HNK u Šibeniku

U fokusu priče je mali orkestar grotesknih likova koji je (svatko iz svojih razloga) primoran svirati u kafiću koji se nalazi u sklopu lječilišta. Nitko od njih ne uživa u svom radu i sviranju, ali iz godine u godinu ipak sviraju tamo i ostaju zarobljeni u nemogućnosti odlaska. Komična je to priča u kojoj se razotkrivaju mnogi problemi unutar samog orkestra, a i njihovi privatni; ljubavni trokuti, skrivene želje, frustracije, propitivanje umjetnosti i njezine svrhe... Sve to je protkano s puno glazbe, a sam kraj predstave, kaže redateljica, bit će u potpunosti autorski i nastat će iz improvizacija s glumcima.

 Iako joj tek 28 godina, ova Riječanka ima već brojna priznanja za svoj rad na kazališnim daskama, no ovaj joj klasičan tekst predstavlja poseban izazov. Još jedan dodatni izazov joj je tim koji ima u predstavi, a riječ je o pet žena: Marini RedžepovićFranki KlarićGloriji DubeljAni Perković i Ivi Šimić, te samo jednom muškarcu, instrumentalistu Roku Radeljaku.

Iz kategorije: Kultura