Datum objave: 05. Travanj 2022

PRAZNINE / Umjetnička intervencija šibenske konceptualne umjetnice Lane Stojićević zatvara manifestaciju "Praznine"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Praznine" projekt koji je u naravi reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma organizaciji kojeg organizira platforme "Culture Hub Croatia", danas će u Splitu završiti umjetničkom intervencijom šibenske konceptualne umjetnice i aktivistice Lane Stojićević. Njena snažna i provokativna instalacija "Neoornament" biti će postavljena na glavnom ulazu u splitski hotel "Marjan" gdje će ostati do 11. travnja.
"Neoornament" Lane Stojićević evocira lokaciju nekadašnje tvornice cementa na zapadnoj obali splitske luke koja je s radom prestala. 1978. godine, a proizvodila je i betonske dekorativne elemente koji su još uvijek sačuvani na brojnim lokacijama u Splitu i Dalmaciji, nerijetko u lošem stanju. Na mjestu tvornice 1963. godine izgrađen je hotel "Marjan", koji je u međuvremenu privatiziran, devastiran, zatvoren, a uskoro će biti srušen. Suvremeni odnos prema industrijskoj i arhitektonskoj baštini Lana Stojićević vizualizirala je pomoću rohbau i fuš estetike sadašnjeg stanja hotela "Marjan" i interpretativnih kopija betonskih dekoracija proizvedenih u nekadašnjoj tvornici koja je bila na tom mjestu.
Projektom "Praznine" otvoreni su prostori u splitskoj gradskoj jezgri koji se ljeti koriste u turističke svrhe, a u zimskom razdoblju su dani na korištenje umjetnicima i građanima. Cilj te manifestacije je da se instalacijama prikažu inovativna čitanja grada, te zamisliti javnih prostora Splita kao poligona za umjetničko izražavanje i dijalog odnosno kao medij za angažiranje građana u promišljanju svoje okoline i zamišljanju što ona može biti u odnosu na svoju prošlost i budućnost.

Projekt "Praznine" financijski podržavaju "Allianz Kulturstiftung" i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Kultura