Datum objave: 11. Travanj 2022

OVO SE NE PROPUŠTA / U Šibenik stiže izložba suvremene japanske grafike, a upoznat ćemo i "Ukiyoe" tisak

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izložba „Japanska suvremena grafika” bit će u četvrtak, 14. travnja otvorena u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku. Bit će izloženi radovi  32 autora, a nazočna će biti veleposlanica Japana u Hrvatskoj, Njezina Ekscelencija MISAKO KAJI te majstori HARUMI SONOYAMA i YOSHIKATSU TAMEKANE.

Nakon toga će u Gradskoj knjižnici u Šibeniku biti otvorena  izložba te održano predavanje i demonstracija tradicionalnog "Ukiyoe" tiska,
 
 
Umjetnički jezik suvremene japanske grafike koji se predstavlja u Šibeniku svjetski je prepoznat po virtuoznosti duktusa, originalnosti likovne poruke i savladavanju tehnika u kojima se autori izražavaju. Mnoge drevne i moderne grafičke tehnike razvili su upravo Japanci čija umjetnost tiska ima bogatu i dugu tradiciju i kvalitetu. Virtuoznost jezika, kao plod višestoljetnog razvijanja grafičkih tehnika i jezika, otjelovljenje je simbioze znanja drevnih cehova: drvorezaca i proizvođača papira, kistova, prirodnih pigmenata i oruđa kojima se rade razne tehnike tiska, ali i nakladnika i galerista koji su koordinirali rad. 
Kao glavne posebnosti istočnjačke grafike naspram Zapadu ističu se način pripreme i otiskivanja matrice te odnos umjetnika i materijala. 
Iz kategorije: Kultura