Datum objave: 19. Travanj 2022

GLAZBA / Šibenik ugostio mlade violončeliste iz 17 zemalja svijeta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Grad Šibenik je domaćin 13. Međunarodnog violončelističkog natjecanja "Janigro Junior 2022"  koje je danas svečano otvoreno u Kući umjetnosti Arsen. Riječ je o manifestaciji koja se od 1996. godine organizira u čast Antonija Janigra,  jednog od najvećih violončelista 20. stoljeća, glasovitog dirigenta i pedagoga.

Na svečanom otvorenju natjecanja prisutne je, u ime grada pokrovitelja, pozdravio šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuvši, uz ostalo,  kako je 13. Međunarodno violončelističko natjecanje „Janigro Junior“ velik događaj i značajna promocija Glazbene škole Ivana Lukačića i Grada Šibenika.

Počašćeni smo domaćinstvom ove ugledne manifestacije koja okuplja ponajbolje mlade glazbenike. Mnogima od njih su natjecanja poput ovoga bila odlučna za životno opredjeljenje i veliki profesionalni korak u budućnost. Stoga mi je želja da ovogodišnji „Janigro Junior“ u Šibeniku opravda sva umjetnička, pedagoška, kulturna i društvena očekivanja svojih organizatora,  a natjecateljima pruži kreativni izazov i inspiraciju koje će se uvijek rado sjećati“ – kazao je gradonačelnik poželjevši natjecateljima, njihovim mentorima i svim gostima ugodan boravak u gradu brojnih povijesnih znamenitosti sa dva UNESCO-va spomenika kulture.

Pozdravne riječi uputio je s pozornice i Marko Jelić, šibensko-kninski župan dok je „Janigro Junior 2022“ proglasila otvorenim Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica natjecanja, ujedno i Glazbene škole Ivana Lukačića.

Na 13. Janigro Junior, inače,  prijavilo se 75 sudionika iz 17 zemalja Europe i svijeta, od čega je troje učenika Glazbene škole Ivana Lukačića – škole domaćina.  Natjecanje se održava u Kući umjetnosti Arsen od danas do 24. travnja 2022. godine. Otvoreno je za javnost. Završit će svečanim koncertom pobjednika u subotu, 23. travnja 2022. u 19.30 sati. Umjetnička ravnateljica natjecanja od samog početka je profesorica Dobrila Berković Magdalenić, a ovogodišnja umjetnička savjetnica je hrvatska proslavljena violončelistica Monika Leskovar.

Ocjenjivački sud manifestacije sastavljen je od pet vrhunskih svjetskih violončelista, renomiranih glazbenika i izvrsnih pedagoga. To su Sara Minemoto (Japan/Njemačka), Eldar Saparayev (Kazahstan/Njemačka), Gal Faganel (Slovenija/SAD), Petar Kovačić (Hrvatska) i Pablo de Naverán (Španjolska).

Organizator natjecanja je Glazbena škola Ivana Lukačića u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik a ono se održava pod pokroviteljstvom Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te uz potporu Ministarstva kulture i medija, Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika.

Iz kategorije: Kultura