Datum objave: 01. Lipanj 2022

KNJIŽEVNOST / Predstavljena knjiga šibenskog književnika Zvonka Madunića „Na putu za Emaus upoznao sam nju, svoju Domovinu”.

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjiga sabranih priča i putopisa šibenskog književnika Zvonka Madunića Na putu za Emasu upoznao sam nju, moju Domovinu objavljivanih tijekom petnaest godina u časopisu Kana, predstavljena je sinoć u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Knjigu je izdala nakladnička kuća Kršćanska sadašnjost iz Zagreba u sklopu edicije Mala knjižnica Kane, a predstavili su je don Stipe Perkov i urednik knjige, Stanko Ferić. Knjigu je ilustrirao šibenski likovni umjetnik Branko Lovrić Caparin, a za tisak su je pripremile šibenske tvrtke SeMigraf i Moć komunikacije.

O Madunićevoj knjizi, slojevitom, kršćanskim i domovinskim duhom protkanom djelu, nadahnuto je govorio don Stipe Perkov, a njen urednik Stanko Ferić ukazao je na njene snažne i duboke domoljubne aspekte.
Zvonko Madunić, plodni šibenski
pisac koji je u hrvatskoj književnosti prisutan od 1995. godine, knjigom Na putu za Emaus... predstavio se kao vrstan putopisac originalnog osebujnog stila, a svojim, današnjim riječima rečeno, multimedijalnim pristupom, stvorio je i svoju originalnu, moglo bi se reći novu književnu formu.
H
rvatski katolički svećenik, teolog, novinar i književnik, u predgovoru knjige Na putu za Emaus... Madunića naziva dragocjenim znalcem pričanja priča koje bude osjećaje i koje nas čine boljim ljudima.

-Madunić voli ljude, naglašava Šuljić, on ih želi razumjeti štoviše on piše iz unutarnjeg poriva i ljudima se približava kroz evađeosku prizmu. On kroz tu prizmu vidi i Domovinu i zahvaljujući tomu minucioznim potezima oslikava njenu dušu. Madunić, nama užurbanima i neosjetljivima za male stvari, pogled duše svraća tamo gdje život pulsira iskonskom ljepotom, dobrotom, nježnošću... On nas vodi tamo gdje možda još nismo bili, odnosno tamno gdje smo već zaboravili da smo bili i koga smo sve sreli i9 prepoznali kao svog anđela, kako on vidi ljude. Madunićevo putovanje u Emaus na kojem susreće, otkriva i zadivljen promatra svoju Domovinu, zapravo je opće mjesto koje nas čini više ljudima, više kršćanima i više svojima.

Iz kategorije: Kultura