Datum objave: 06. Lipanj 2022

DOTA OD NOTA / Velebna promocija knjige „Dota od nota” Ante Barbače bila je nezaboravno slavlje šibenske pisme

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Knjiga “Dota od nota” Ante Barbače, skladatelja, pjevača i čuvara glazbene baštine Šibenika, predstavljena je sinoć na velebnoj posthumnoj promociji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. O Barbačinoj knjizi, riznici šibenske glazbene povijesti i tradicije koja je tiskana u nakladi Muzeja grada Šibenika govorili su urednica, etnologinja Marija Krnčević Rak, viša kustosica iz Muzeja grada Šibenika i njeni recenzenti dr. sc. Vedrana Milin – Ćurin i dr. sc. Joško Ćaleta. U glazbenom dijelu programa posvećenog Anti Barbači i njegovom djelu te dragocjenom doprinosu čuvanju i promicanju šibenske glazbene baštine nastupili su dječji zbor “Cvrčak”, pod ravnanjem profesorice Sonje Batur, ženska klapa “Oršulice” iz Vodica, pod ravnanjem profesora Ive Lise, Šibensko pjevačko društvo “Kolo”, također pod ravnanjem Ive Lise te posebno za tu prigodu ponovno okupljena klapa “Fortica” te ad hoc klapa “Prijatelji Barbiju”. Program, duhovito protkan nitima Barbačinih šala, podvala i funcutarija po kojima je bio poznat te još za života stekao status šibenske legende, vodili su Marija Krnčević Rak i Filijan Vuletić koji se uz to u pjesmi pridruživao klapama.
Promocija knjige „Dota od nota” koja je ocijenjena kao iznimno vrijedno djelo, upriličena je upravo 5. lipnja, na 80 rođendan Ante B
arbače koji je preminuo prošle godine.
Glazbeni program bio je dojmljiv kolaž pjesama koje je napisao, skladao i od zaborava sačuvao Ante Barbača. Vedro iznenađenje bile su njegove dječje pjesme koje je izveo zbor „Cvrčak”, a vrhunac večeri bila je izvedba njegove skladber „Iz toverne pisma zvoni”.
Ante Barbača bio je
jedan od osnivača, dugogodišnji voditelj i bariton u klapi “Šibenik”, koja je njegovim obradama narodnih pjesama osvojila brojne nagrade i srca publike diljem svijeta. Osim klape “Šibenik”, bio je jedan od osnivača i voditelj klape “Maslina”, a vodio je i klape “Kalafat”, “Ferata”, “Fortica” i žensku klapu “Oršulice”. Za svoj doprinos razvoju i održavanju dalmatinske pjesme 2002. godine dobio je povelju šibenskog festivala Večeri dalmatinske šansone, a 2019. godine za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju klapskog pjevanja i očuvanju nematerijalne kulturne baštine dobio je Nagradu za životno djelo Grada Šibenika.
Producent
koncerta sjećanja na Antu Barbaču u sklopu promocije knjige „Dota od nota” bio je Filian Vuletić, a organizirali su ga Muzej grada Šibenika, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ i Zajednica udruga klapa Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Kultura