Datum objave: 07. Lipanj 2022

62- MDF / Konačno znamo što će se događati na svečanom otvorenju te kako izgleda festivalski program

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ovogodišnji 62. MDF na ljetnoj pozornici otvporit će Zagrebačka filharmonija praizvedbom glazbene predstave 'Konačno orkestar!' redateljice Petre Radin“, priopćili su organizatori tog festivala nakon što je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske dalo suglasnost na njegov program. Festival će se održati od 18. lipnja do 2. srpnja u Šibeniku. „Stoga konačno možemo otkriti kako će ove godine poručili su iz Ureda MDF-a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića te financijsku podršku resornog Ministarstva.

Zadovoljstvo je vidjeti da Festival koji broji 62 godine i dalje odiše dječjim entuzijazmom, mladalačkom svježinom i kvalitetom kao da se radi o početniku koji se tek treba dokazati, a ne jednom od najstarijih hrvatskih kulturnih brendova koji desetljećima publici predstavlja najbolje od domaće i inozemne kazališne produkcije namijenjene djeci, ali i svima nama odraslima koji smo uspjeli sačuvati onu dječju radoznalost i veselje u sebi, kao i ljubav prema umjetnosti“, poručila je ministrica Nina Obuljen Koržinek koja će prisustvovati svečanom otvorenju Festivala, u subotu, 18. lipnja, u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske u Krešimirovom gradu.

Veselim se još jednom doći u Šibenik, na otvorenje Međunarodnog dječjeg festivala i svjedočiti kulturnoj noći koja označava početak „petog godišnjeg doba“, kako to običavaju kazati šibenski kazalištarci. Čestitam na programu koji nije bilo nimalo lako organizirati u uvjetima više ne samo pandemije nego i ekonomske nestabilnosti u cijelom svijetu“, dodala je ministrica Obuljen Koržinek.

Osim ministrice kulture, na svečanom otvorenju Festivala bit će i posebni izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića za kulturu, Zdravko Zima. Protokol svečanog otvorenja MDF-a ove godine potpisuje Petra Radin.

 

Veseli nas što smo konačno mogli otkriti kako ćemo i ove godine imati još jedno vrhunsko otvaranje ovog puta s hrvatskom praizvedbom rađenom upravo za samo otvaranje. Podsjećamo da će i ove godine u prodaju biti puštene ulaznice ne samo za generalnu probu glazbene predstave već i za samo svečano otvorenje koje će i ove godine uveličati naš dječji zbor Zdravo maleni i polaznici Dramskog studija i radionice Ivana Jelić na što smo posebno ponosni. Kao i na brojke koje krase ovogodišnji festival“, kazao je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava već desetljećima.

A brojke kažu 137 programa u 218 termina tijekom 14 dana. 27 izvedbi predstava, 21 inozemna izvedba na ulicama i trgovima, 14 domaćih izvedbi, 12 filmskih projekcija, četiri izložbe, sedam promocija knjiga ili slikovnica, četiri sportska programa, 47 radionice za preko tisuću djece. U programu sudjeluje deset zemalja svijeta – Španjolska, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Češka, Austrija, Poljska i Portugal. Te Ukrajina. Naime, ove godine Festival je ugostio 150 djece iz Ukrajine od kojih će dio na Festivalu sudjelovati kao publika, a dio kao izvođači budući da na MDF-u nastupaju djeca Umjetničke škole Marianna Ilkiv iz Lavova u Ukrajini.

Ovogodišnji će Festival prema prvim procjenama koštati oko 2 milijuna kuna no kad znamo da je ove godine na likovni natječaj 'Eto i mene na festivalu' pristiglo rekordnih 800 dječjih zastavica iz cijele Hrvatske, svima nam je jasno koliko je ono što Festival radi i izaziva kod djece i starijih posjetitelja – neprocjenjivo. Ove godine krećemo i s pilot projektom kulturno – turističkih konotacija u okviru kojeg smo dogovorili da osnovne škole svoja maturalna putovanja provedu u našem gradu za vrijeme trajanja Festivala“, kazao je Bilić.

UPIS U RADIONICE I PRODAJA ULAZNICA

Nakon što je Ministarstvo kulture i medija dalo suglasnost programu, u četvrtak, 9. lipnja, u 10 sati počinju i online upisi u radionice, a samo dan nakon počinje i online prodaja ulaznica ili na blagajni Šibenskog kazališta.

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3