Datum objave: 28. Lipanj 2022

NACIONALNA BAŠTINA / Izložba umjetničkih djela inspiriranih šibenskom katedralom otvara se u Galeriji sv.Nikole Tavelića u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Bijenalna, tematska i selektirana izložba u organizaciji Hrvatske udruge likovnih Umjetnika primijenjene umjetnosti ULUPUH-a posvećena šibenskoj katedrali koja je premijerno prikazana javnosti 2019. godine u Zagrebu bit će otvorena 30. lipnja u Šibeniku , u Galeriji sv. Nikole Tavelića.
Na izložbi Nacionalna baština prikazuju se radovi nastali na temu hrvatske nacionalne baštine. Cilj projekta/izložbe je aktivno uključivanje ULUPUH-a u kreativnu i kulturnu industriju povezivanjem sa svim potrebnim segmentima za izradu i plasman umjetnina suradnjom s partnerima iz turističkog i gospodarskog sektora. U prvom izdanju (2015.) izložba je bila posvećena kinološkoj baštini, u drugom izdanju (2017.) čipki, a ove je godine kao inspiracija odabrana Šibenska katedrala – kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr. Umjetnici svih sekcija pozvani su da u svome mediju izražavanja likovno odgovore na krovnu temu stvarajući unikatno djelo, ali i možebitan prepoznatljiv umjetnički suvenir. Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.“ dr. art. Ivana Bakal, autorica koncepcije i kustosica izložbe, prilagođeno iz predgovora.Izlažu: Ivana Bakal, Carlos Ignacio Bellante,  Igor Galaš, Tatjana Grgurina Vučetić, Ruža Hodak, Vlasta Jarnjak, Vesna Kolobarić, Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, Andreja Krušelj, Zlatko Odrčić, Snježana Pokos- Vujec, Romulić&Stojčić, Marin Sovar, Sanja Šebalj, Biserka Šipek, Tomislav Šmider, Vanja Šolin, Mario Treščec, Sonja Turner Fegić, Svebor Vidmar, Marijana Županić Benić.
Selekciju radova su uz kustosicu obavile Branka Hlevnjak i Višnja Slavica Gabout.
Izložba će se moći razgledati od 30. lipnja do 14. srpnja 2022.

Iz kategorije: Kultura