Datum objave: 02. Srpanj 2022

VEČERAS SE ZATVARA 62. MDF / Urban jučer promovirao svoju slikovnicu, Gobac zatvorio izložbu i popričao s djecom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas je definitivno najtužniji dan u Šibeniku jer se večeras spušta festivalska zastava i zatvara 62. Međunarodni dječji festival. Dan je to pomiješanih osjećaja – sreće i zadovoljstva zbog puno lijepih stvari tijekom protekla dva tjedna i tuge jer se s ulica i trgova polako povlači festivalska čarolija koju MDF sa sobom donosi i odnosi.

Čast da zatvori Festival pripala je Istarskom narodnom kazalištu i predstavi 'Beskrilci u oblacima' autorice Andree Gotovine.

PUNK ROCK PETAK

Petak, prvi dan srpnja, bio je pravi vrhunac 62. Međunarodnog dječjeg festivala. More programa valjalo se šibenskim ulicama i trgovima od ranog jutra, a Krešimirov grad nalikovao je na najljepšu slikovnicu koju maštovit dječji um može smisliti.

Monte Librić, odnosno 2. Sajam dječje knjige Librić u Perivoju otvorio je predzadnji dan Festivala. Nastavio ga je glazbenik i kantautor, odsad i autor slikovnica za djecu, Damir Urban promocijom svoje prve slikovnice 'Ludi Škarpa'. Da mu je to dobrodošao dodatak bogatoj i uspješnoj karijeri na promociji točno u podne potvrdila su djeca koja su pozorno slušala još tvrdoglavije postavljala pitanja. A imala su festivalska djeca pitanja i za sudionike literarnog programa 'Čitaju nam važni Šibenčani' – glumicu Milu Elegović, tajnika u Ministarstvu kulture i medija RH, Ivicu Poljička, učiteljicu Ivanu Guberinu i spisateljicu za djecu Marijanu Lubinu. Baš kao i za Davora Gobca koji je u Šibenik, među ostalim, došao zatvoriti svoju izložbu slika 'Volim crtati filmove' postavljenu u sklopu 62. MDF-a za koji je itekako odavno vezan.

Prije smo radili stalno. Još sam s Arsenom radio neke pjesmice za predstavu. Tad sam i upoznao Dedića. Dolazio sam kod njega u Zagreb i bio je baš duhovit tip. Nikad se nisam zabrinjavao što netko kaže za moje slike, posebno struka. Bilo mi je zbilja svejedno. Važno mi je da su meni dobre, da sam ja zadovoljan njima i onda je to nivo koji ja diktiram. Moraš to imati u sebi. Potrebno je raditi. Mogao sam ja i puno više, ali da sam se baš bavio slikarstvom, sigurno bih ih imao puno više“, otkrio je Gobac crtice iz svog osebujnog života kao glazbenika, slikara ili jednom riječju – umjetnika.

No Gobac je i roditelj koji kaže da s djecom ne treba biti strog već – samo opušteno. „Naravno, kaj to treba ponavljati?! Neka puste djecu da budu djeca, i to treba biti tak' ne možda, nego treba. Ja svom Viliju nikad ništa nisam branio i nikad nisam imao problema s njim. Nisam to nikad rekao, ali evo sad to kažem“, priznao je Gobac koji je svojim prisustvom na MDF-u oduševio velike i male!

SUPER SUBOTA

Oduševljene usprkos tuzi zbog rastanka očekuje se i danas. Akrobatski ples na svili i ringu na Poljani, interaktivne igre u Perivoju Roberta Visianija i plesna predstava na ljetnoj pozornici garancija su – šećera na kraju.

'Beskrilci u oblacima' predstava je nagrađena na ovogodišnjem, 23. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u izvedbi Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta.

Zašto smo se odlučili za njih?! Zato što je kolegica Andrea Gotovina nagrađena nagradom Zvjezdana Ladika za najbolji plesni i pedagoški rad s djecom u toj predstavi. Veći dio predstave čine djeca, a poznato je da naš Festival funkcionira po principu profesionalci za djecu i profesionalno vođena djeca za djecu tako da smo se ove godine odlučili da djeca zatvore Festival“, istaknuo je još na početku 62. MDF-a, Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku pod čijim se okriljem Festival održava.

Ulaznice za predstavu koja će od 21 sat na ljetnoj pozornici zatvoriti 62. Međunarodni dječji festival još se uvijek mogu kupiti online ili na blagajni Festivala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

 

Program, subota, 2.srpnja

09:00h, Perivoj Roberta Visianija

2. SAJAM DJEČJE KNJIGE "LIBRIĆ" U PERIVOJU

Literarni program

Radno vrijeme sajma: 9:00 – 13:00, 17:00 – 21:00

09:00h, LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarni program

10:00, Perivoj Roberta Visianija

MICKA MEĐU DIVOVIMA

Likovni program

Voditeljica: Ksenija Kušec, arhitektica, spisateljica i glazbenica, Zagreb

 

19:30h, Perivoj Roberta Visianija

EL GARGOT D'IMAGINACIÓ

Program trgova i ulica

Guixot de 8 katalonska je grupa koja je igru pretvorila u uličnu predstavu. Njihove interaktivne igračke napravljene su od recikliranog materijala, a igre su njihova kreacija. Treba naglasiti da je ova maštovita grupa počela izrađivati igračke od recikliranih materijala prije gotovo tri desetljeća, puno prije negoli je svijet počeo razmišljati o ponovnoj uporabi, odnosno prenamjeni, materijala bačenih u otpad i otpadnom materijalu kao kreativnom elementu.

Trajanje: Interaktivni park otvoren je od 19:00 do 22:00h.

 

20:00h, Poljana

KROA PO DUGRA

Program trgova i ulica

Akrobatski program na svili i ringu

Voditeljica: Ivana Bešker

Izvođači: Greta Slezak, Lota Vodopija, Paulina Petrović, Lara Škaler

Program se izvodi na 3 mjesta na koje možemo objesiti svilu, a nalaze se u blizini kazališta - most pored knjižnice, drvo u parku i slično, program izvode djeca djeci, a nakon izvedbe svi zainteresirani moći će i probati akrobatske vještine u zraku

 

21:00 h, Trg Republike Hrvatske

BESKRILCI U OBLACIMA

Dramski program

IZVOĐAČ: Istarsko narodno kazalište

Beskrilci u oblacima je plesna predstava za djecu i odrasle, snažnog vizualnog i zvukovnog doživljaja koja publiku uvodi u unutarnji mikrosvijet. U tom mikrosvijetu upoznajemo život, kretanje i habitus kukaca. Promatrajući taj svijet kukaca i transformacijom istog u ljudsko tijelo svjedočimo zanimljivom i izazovnom tjelesnom vokabularu.

 

Koreografkinja: Andrea Gotovina

Skladatelj: Carlos Andres Fagin

Kostimografkinja: Desanka Janković

Oblikovatelj rasvjete: Dario Družeta

Igraju: Lucija Blagonić, Mark Marić, Noa Pavlinović, Petra Mohorović, Saša Marković, Zora Cvijanović

TRAJANJE: 35 minuta

UZRAST: 4+

Iz kategorije: Kultura