Datum objave: 19. Srpanj 2022

OTVOREN 12. SUPERTOON / Na nekoliko filmskih pozornica u Šibeniku u pet dana bit će prikazano više od 120 animiranih filmova

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Šibeniku je sinoć otvoreno 12. izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon. Od 18. do 22. srpnja u četiri natjecateljske konkurencije bit će prikazano 120 kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta u ljetnim kinima 'Mala loža', 'Gorica' i 'Đardin', a u Galeriji Sv. Krševan moći će se razgledati i pročitati 20 stripova koji se natječu za nagrade, kako je na otvaranju naglasila Lana Brčić, producentica Supertoona.

Naša misija je pružiti izvrsne priče i iskustvo. Hvala Gradu Šibeniku, Županiji, i gradskoj i županijskoj tuurističkoj zajednici jer nas već desetu godinu ugošćuju. Iako nitko od predstavnika večeras nije tu, nadamo se da će naša zahvala doći do njih”kazala je.

U žiriju za animirane filmove je nagrađivana filmašica Nadja Andrasev iz Mađarske, hrvatska animatorica, kostimografkinja i set dizajnerica Kata Gugić te Krste Gospodinovski, makedonski redatelj i animator, pročelnik katedre za animaciju Sveučilišta Europa Prima u Skopju i osnivač Flipbook Film Festivala.

U kategoriji stripova natječe se 20 radova snažnih etabliranih i novih a autora iz Hrvatske, Španjolske, Portugala, Tajvana, SAD-a, Austrije i Makedonije, a podijeljeni su na strip album, strip magazin i fanzin.

Na Supertoonu će ove godine gostovati strip autori Krešimir Biuk, Ivan Marušić, Ivan Svaguša, Vinko Barić, Irena Jukić Pranjić, Dušan Gačić, Matija Pisačić, Apolonija Lučić, Agata Lučić, Marin Remić, Jan Škrinjar, Jovana Ćubović i Andrej Julher, a ovogodišnji strip žiri čine animator, ilustrator i strip autor Štef Bartolić, multidisciplinarna umjetnica OKO i makedonski multimedijalni umjetnik i pisac Vladimir Lukaš.

Na festivalskoj lokaciji 'Đardin' u Perivoju Roberta Visianija organizirani su veliki sajam stripa te tribine na kojima će sudjelovati 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata.

 

Iz kategorije: Kultura