Datum objave: 12. Listopad 2022

UMJETNOST KAO ODGOVOR NA POSLJEDICE COVIDA / U Azimutu se otvara izložba "Lice traume" autorice Ines Ignjačić

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimljiva izložba „Lica traume” autorice Ines Ignjačić bit će otvorena u Azimutu u četvrtak, u 20 sati u povodu Svjetskiog dana mentalnog zdravlja koji se i obilježava diljem svijeta 10. listopada. Organizator je umjetnička udruga Kolektiv 4B

Umjetnost i kultura ključni su zdravstveni resursi. Oni su važni kako u dimenziji zdravstvene zaštite i medicinske humanistike, tako i u izgradnji pravednosti i socijalne pravde“, navodi se u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije s vrhunca pandemije COVID-a 19. Pandemija baš kao aktualna energetska, odnosno ekonomska kriza itekako su utjecali na mentalno zdravlje čovjeka o čemu svjedoči sve veća potreba da se o toj temi sve više javno progovora bilo riječju bilo umjetničkim djelom, stoji u priopćenju organizatora.

Izložba „Lica traume“ donosi deset slika nagrađivane autorice Ines Ignjačić. „Svaka od slika donosi po jednu traumu s kojima se ljudi suočavaju“, pojasnila je autorica po struci psihologinja koja svojim umjetničkim izričajem ne bježi od svjetovnih tema, a koja je svojim radovima što na sakupnim što na saostalnim izlaganjima obogatila brojne izložbene prostore na čak četiri kontinenta. Oslikala je brojne murale, sudjelovala na umjetničkim festivalima i humanitarnim akcijama.

Njena izložba  "Psihički poremećaji u ilustraciji" prikazana je u 2018. u Splitu i 2020. u Križevcima, a iste je godine prepoznata kao jedan od 100 najboljih projekata iz cijelog svijeta, od ukupno 21 tisuće projekata, u Teheranu, od Iranskog Ministarstva znanosti i tehnologije. Izložba ilustracija 'Lica traume' njezin je novi projekt nastao kao odgovor na nekoliko posljednjih godina koje su cjelokupnom društvu donijele brojne stresove - od pandemije i izolacije, preko potresa, do rata. Svaka je slika inspirirana stvarnim iskustvom stvarne osobe koja je proživjela određenu traumu. Kako to točno izgleda provjerite u četvrtak navečer u Šibeniku.

Iz kategorije: Kultura