Datum objave: 28. Listopad 2022

PREMIJERA "PRIJEVARE" U HNK U ŠIBENIKU / Intrigantna izvedba predstave britanskog nobelovca Harolda Pintera u režiji Branka Ivande

Diana Ferić
Diana Ferić

Premijera kazališne predstave „Prijevara” britanskog nobelovca Harolda Pintera, u režiji Branka Ivande, izvedena je u četvrtak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku i oduševila Šibenčane.

Predstava je nastala u koprodukciji šibenskog HNK i Teatra Erato iz Zagreba, izvedena je pred punim gledalištem kao prva od nekoliko produkcija koje šibenska kazališna kuća planira u novoj sezoni. U njoj glume Siniša Popović iz HNK Zagreb, Marjan Nejašmić Banić iz HNK Split glumice šibenskog HNK Franka Klarić i Ana Perković koje su, kako je kazao redatelj Branko Ivanda, svojim stalentom i upornim traganjem za prikrivenim značenjima Pinterovih rečenica inspirirali ga da uvede četvrti, nenapisani lik nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith u interpretaciji Ane Perković.

"Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom planu je, ali ne manje važna i ljubavnikova supruga. U slijedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju. Prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara svih", stoji u najavi.

Po riječima Branka Ivande, “Betrayal” (Prijevara ili Izdaja) je nesporno jedna od najznačajnijih drama u cjelokupnom opusu engleskog nobelovca Harolda Pintera.

"Skrivanje pa i gubitak osobnih identiteta u rečenicama višestrukog, ali površnog smisla, simbol je našeg vremena. Komunikacija je svedena na prazne riječi, dok se istina prikriva. Naše duboko proživljene reakcije na emotivne potrese, prijevare, izdaje, gubitke u ljubavi i prijateljstvu ostaju dobro kamuflirane konvencionalnim riječima. Bitno je ne otkriti ranjivost vlastite osobnosti", kazao je Ivanda.

Producentica je Lidija Ivanda, scenografiju potpisuje Frane Celić, kostimografiju Slavica Šnur, dizajnerica vizuala je Sanja Rocco, a dizajner svjetla Josip Bakula.

 FOTO: Domagoj Carek i Rplus

Iz kategorije: Kultura