Datum objave: 05. Studeni 2022

ALE GUBERINA / Šibenski kipar Ale Guberina sahranjen je jučer na 40. obljetnicu svoje prve slikarske izložbe u Šibeniku i useljenja u atelje koji mu je oduzet 2020. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Igrom sudbine i znakovitom koincidencijom šibenski kipar Aleksandar Ale Guberina sahranjen je jučer na groblju Kvanj na 40. obljetnicu svoje prve, ali čuvene, snažne i provokativne – slikarske izložbe u Šibeniku i useljenja u atelje koji mu je dodijeljen „u interesu kulturnog i umjetničkog napretka Šibenika”.
Ale Guberina je 4. studenoga 1982. godine u foajeu Šibenskog kazališta otvorio izložbu svojih kolaža, hrabrih, provokativnih likovnih djela koja vizualno tematiziraju grote. Aline grote bile su moćan umjetnički iskorak koji je izazvao žestoke polemike u likovnoj javnosti i na do tada neviđen način podijelio likovne kritičare. U grotama, Ale je vidio „prostor koji personificira odnose među ljudima”, a očekivao je da će oni koji gledaju te njegove dvodimenzionalne konstrukcije čuti i, kako je naglasio, „dijalog kamena i vode”. O grotama Ale Guberine govori se i danas, a polemike o tim njegovim djelima ne prestaju.
Stjecajem okolnosti Ale je tijekom trajanja te začudne izložbe u Šibenskom kazalištu pronašao prikladan prostor za svoj atelje što je bila velika sreća budući da je radio i stvarao u šufitu od 15 "kvadrata" do kojeg je put vodio kroz tri susjedna stana. Prostor koji je pronašao dodijeljen mu je odlukom Skupštine općine Šibenik uz obrazloženje da je otvaranje ateljea Ale Guberine u interesu likovnog i kulturnog života Šibenika te napretka i afirmacije Šibenika kao napredne stvaralačke i umjetničke sredine. U tom ateljeu Ale Guberina je radio i stvarao do 2020. godine kada je odlukom Grada Šibenika iz njega deložiran.

Zanimljivo je da je Ali Guberini atelje dodijelila komunistička vlast koja ga je dva puta kažnjavala zatvorom zbog njegovog borbenog hrvatskog domoljublja, a da mu je atelje oduzela demokratska vlast u neovisnoj Hrvatskoj za čiju se slobodu borio s puškom u rukama .

Iz kategorije: Kultura