Datum objave: 29. Studeni 2022

IVAN MEŠTROVIĆ / Otvorena velebna izložba djela Ivana Meštrovića u Pragu gradu u kojem je održao svoju prvu izložbu izvan Hrvatske 1903. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Galeriji grada Praga otvorena je izložba "Ivan Meštrović (1883. – 1962.): Kipar i građanin svijeta". Izložbu su otvorili ministar kulture Republike Češke, Martin Baxa i ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek. Među 166 Meštrovićevih djela, u Češkoj će posebnu pozornost privući portreti njenih velikane, predsjednika Tomáša Masaryka, kipara Bohumila Kafke, slikarice i kiparice Růžene Zátkove te niza drugih portreta drugih znamenitih Čeha s kojima je Meštrović surađivao i prijateljevao. Meštrović je 1929. postao počasni član Češke akademije znanosti i umjetnosti, a bio je i počasni član odbora za postavljanje spomenika češkom nacionalnom junaku Janu Žiški.
Izložba "Ivan Meštrović (1883. – 1962.): Kipar i građanin svijeta", svojevrsni je povratak Ivana Meštrovića u Prag, grad u kojem je 1903. godine imao prvu samostalnu izložbu izvan Hrvatske, a kojom je započela njegova veličanstvena međunarodna umjetnička karijera. Autorice izložbe su Sandra Baborovská kustosica Galerije grada Praga i Barbara Vujanović muzejska savjetnica Atelijera Meštrović.
O
tvorenju izložbe u Pragu bili su nazočni članovi obitelji Meštrović, veleposlanica RH u Republici Češkoj, Ljiljana Pancirov.
Među 166 Meštrovićevih djela izloženih u Pragu, 43 su iz hrvatskih zbirki i18 djela iz čeških zbirki te 7 iz Narodnog muzeja u Beogradu. Meštrovićevim djelima u Pragu su pridružena djela Augustea Rodina iz Musée Rodin u Parizu, te djela čeških umjetnika iz zbirke Galerije grada Praga. Izložba je otvorena do 26.veljače 2023.

Iz kategorije: Kultura