Datum objave: 25. Veljača 2023

Ispred škole „Tina Ujevića” ne podiže se spomenik pjesniku Tinu Ujeviću niti se arhitektonski i estetski uređuje prilaz školi. Gradi se podzemni kontejner za smeće.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Žitelji Trga Andrije Hebranga, osnovna škola „Tin Ujević” i Veleučilište u Šibeniku uzaludno su se obradovali početku radova na zapuštenom prostoru ispred škole i na prilazu Veleučilištu, jednoj od najvećih komunalnih i estetskih sramota Šibenika. Ne, na tom prostoru de facto smetlištu neće se podići spomenik pjesniku Tinu Ujeviću čije ime škola nosi niti će taj prostor biti arhitektonski i hortikulturno uređen primjereno ulazu u školu i prilazu Veleučilištu. U tijeku je naime gradnja podzemnih kontejnera za smeće. To je dobro rješenje jer će ipak biti riješen jedan težak, štoviše gadan komunalni problem. Bit će to u svakom pogledu bolje od dosadašnjeg nereda, rasutog smeća, smrada i zapuštenosti. No, zar je zaista trebalo na ulazu u školu i prilazu Veleučilištu ukapati kontejnere za smeće umjesto da se iskoristi prilika i taj prevažni prostor konačno uredi kako dolikuje. Sada će tu umjesto primjerice spomenika, hortikulturno uređene zelene površine i oku ugodnog, oplemenjenog, a djeci i mladeži poučnog prostora i dalje biti parking za  tri- četiri automobila i odlagalište smeća. Novo, bolje i urednije, ali ipak samo odlagalište smeća.

Trg Andrije Hebrangfa i kada dobije podzemne kontejnere i dalje će ostati šibenska sramota, devastiran, nesređen, kaotičan, neuredan i zapušten. Djeca koja idu u školu i dalje će na putu do škole stavljati glavu u torbu provlačeći se između parkiranih automobila, a neće ih štiti ni „ležeći policajci” ni pješački prijelaz iako je barem on odavno mogao biti ucrtan. Trg Andrije Hebranga i sa suvremenim podzemnim kontejnerima za smeće na ulazu u školu i prilazu Veleučilištu i dalje će ostati primjer nebrige za okoliš i kvalitetu urbanog života. Šteta, gradnja podzemnih odlagališta smeća bila je dobra prilika da se to riješi pa i da se radovi na uređenje Trga Andrije Hebranga koji je star već pola stoljeća, konačno dovrše, da se urede trotoari, zelene površine iza ležećih nebodera, uljudi i modernizira mala pijaca, regulira promet vozila, ukratko da se učini ljepšim, boljim za život i primjeren Šibeniku, gradu koji se diči kvalitetom života svojih građana. 

Iz kategorije: Kultura