Datum objave: 24. Ožujak 2023

ŠIBENČANIN SA ZAGREBAČKOM ADRESOM / Gvozden Benat, poznatiji po nadimcima "Štofić" i "Tarac" otvorio svoju drugu izložbu u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba objekata Šibenčanina sa zagrebačkom, a ljeti i dramaljskom  adresom Gvozdena Benata, pod nazivom „Priča iz škafetina” otvorena je sinoć u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” u Šibeniku.  Izložio je svoje  radove  inspirirane  Šibenikom i morem. 

„Već odavno ne živim u Šibeniku, već na relaciji Zagreb-Crikvenica, gdje sam se 'udao', ali moj rodni grad je najljepši i vječni motiv. Moji radovi su izrađeni od onog na što naiđem. Bilo na ulici, bilo negdje na smeću. Stari prozor, škure, vrčina, bilo što slično, sve mi je dobar materijal za moje eksponate” kazao je Gvozden Benat za ŠibenikIN.
 
Benat je išao u gimnaziju s aktualnim šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem i uglednom modnom dizajnericom Loredanom Bahorić. Ipak, gimnaziju nije završio, nego trgovačku školu. Benat je u Šibeniku  najprije bio poznat po nadimku Štofić jer je davno radio u prodavaonici Nik u kojoj su prodavali tkanine na metre, a kasnije kad su počeli prodavati odjela nazvali su ga „Tarac”, kao jede odjela, sve u duhu specifičnog šibenskog humora. U tom je dućanu  počeo uređivati izloge, što nije prošlo nezamijećeno, a ta aranžersko-dizajnerska vještina donijela mu je i poslove kasnije u Zagrebu.
Svoju prvi izložbu imao je u Šibeniku prije šest godina.
 
 
O svojoj biografiji u kojoj značajno mjesto zauzima catering tada je za Slobodnu Dalmaciju ispričao: „Radio sam za sve predsjednike Hrvatske – od Tuđmana, Mesića, Josipovića do Kolinde Grabar-Kitarović, za veleposlanike, pjevače, glumce, sportaše… Imam dragu uspomenu sa Stingom kad je imao koncert u "Lisinskom", gdje sam za njega aranžirao i složio stol za okrepu u pauzi, radio sam za U2, proslavu 50 godina umjetničkog rada i 70 godina života Arsena Dedića, svadbu Ivice Kostelića i Tarika Filipovića… Radio sam na eventu Sky Dreams, gdje gosti sjede na platformi obješenoj u zraku na kranu, 50-ak metara od zemlje!"
Izložbu svojih radove za koje je iskoristio stare, odbačene predmete otvorio je 2019. godine u Zagrebu.
Iz kategorije: Kultura