Datum objave: 31. Ožujak 2023

HOROR / Pedeseta je obljetnica „Leptirice”, najstrašnijeg domaćeg horor filma, remek-djela Šibenčanina Đorđa Kadijevića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zagrebačko kino „Tuškanac” obilježilo je 50. obljetnicu „Leptirice”, najstrašnijeg domaćeg horor filma, prigodnom projekcijom tog nenadmašenog remek-djela Šibenčanina Đorđa Kadijevića. Ulaznice za „Leptiricu” bile su razgrabljene, a zanimanje filmske publike za taj filmski klasik nadmašilo je sva očekivanja. Kadijevićev briljantni jezivi film danas je gledaniji nego ikada, a već odavno ima kultni status. U aktualnim prigodnim napisima o „Leptirici” u medijia širom bivše Jugoslavije redovito se naglašava da je njegov tvorac Đorđe Kadijević, rodom iz Šibenika u kojem je završio osnovnu i srednju školu.
„Leptitica” se ubraja među najbolje tzv. domaće filmove svih vremena, a Kadijević se smatra priznatim začetnikom horora kao filmskog žanra u bivšoj Jugoslaviji. Kadijeviću je „Leptirica” donijela svjetsku slavu. Rođen je u Šibeniku 1933. godine. U Šibeniku je pohađao osnovnu i srednju školu, a povijest umjetnosti studirao je u Beogradu. Filmskom režijom počeo se baviti kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Njegovi najpoznatiji filmovi su romansa „Djevičanska svirka“ i metafizički crni fantastični film „Štićenik“, zatim filmovi s tematikom iz Drugog svjetskog rata „Pohod“ i „Žarki“ te komedija „Pukovnica“. Režirao je i televizijske filmove „Čudo“, „Zakletva“ i „Karađorđeva smrt“. Sedmoj umjetnosti vratio se 1990. godine filmom „Sveto mesto“ koji je 2010. godine s velikim uspjehom prikazan na filmskom festivalu u Montrealu.

Đorđe Kadijević je uz slikara i pisca Milutina Dedića najpoznatiji i najuspješniji srbijanski umjetnik porijeklom iz Šibenika, a uz Matu Relju i Vinka Brešana jedan od trojice uspješnih i priznatih filmskih režisera porijeklom iz Šibenika

Iz kategorije: Kultura