Datum objave: 14. Studeni 2023

KONCERT ZA PAMĆENJE/ Mladi pijanist Viktor Čizić svojom virtuoznošću oduševio publiku u Arsenu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljubitelji glazbe i oni koji bi to mogli postati, a koji nisu bili sinoć u Kući umjetnosti Arsen na koncertu pijaniste Viktora Čizića puno su toga propustili, a oni koji su bili su tog mladog, izvanserijskog 27 – godišnjeg pijanistu ispratili snažnim pljeskom i tri puta se na bis vraćao na pozornicu. Svojom je virtuoznošću i pijanističkim improvizacijama osvojio srce publike.

Izveo je najprije djela hrvatskih kompozitora, uz ostale,  Dore Pejačević Kempfa, Sorkočevića i Matza , a koncert je završio „Rapsodijom u plavom”, svima dobro znanom skladbom za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Viktor joj je udahnuo novi život svojom strastvenom izvedbom i prstolomnim bravurama. Ostavio je bez riječi i daha laike, ali i profesorice glazbe i pijanistice poput Gordane Pavić koja nakon koncerta nije krila svoje oduševljenje.

Viktor Čižić (Zagreb, 1996.) pijanist je i glazbeni umjetnik koji se ostvaruje kroz solističke i komorne nastupe, skladanje, aranžiranje i improviziranje. Solistički je nastupao s mnogim orkestrima, među kojima se najviše ističu Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti, Riječki simfonijski orkestar i Cantus ansambl. Unazad par godina praizvedeno je desetak njegovih djela (što originalnih skladbi, što aranžmana), koje su između ostalih izvodili pijanist Vladimir Babin, Tamburaški orkestar HRT-a, čembalist Franjo Bilić, bariton Jurica Jurasić Kapun, kvartet Turangalila i on sam. Branio je diplomski rad na temu improvizacije u suvremenom pijanizmu, koju često uspijeva integrirati u programe vlastitih recitala. Gajeći izvjesni afinitet prema suvremenoj glazbi općenito, nastupao je na Muzičkom biennaleu Zagreb, Danima Milka Kelemena i Glazbenoj tribini. Također, uz brojne praizvedbe, neke nove skladbe domaćih autora snimao je i za Hrvatski radio. Kao orkestralni pijanist, nastupao je i snimao s Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom i zborom HRT-a, Orkestrom OSRH, Cantus ansamblom, Antiphonus ansamblom, Mimika orkestrom i drugima, a kao korepetitor i u ansamblima (nekoliko puta i na sceni) nastupao je u brojnim opernim i drugim produkcijama mnogih kazališta (HNK u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku te u nezavisnim produkcijama). Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2021. godine u klasi Filipa Faka, nakon što je prethodno studirao u klasi Dalibora Cikojevića. Jednu je godinu proveo na studentskoj razmjeni (2019./2020.) na Konzervatoriju u Amsterdamu u klasi Franka van de Laara i Ralpha van Raata. Dobitnik je nekoliko nagrada, uključujući Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika Zagreb za 2022. godinu i Diplomu Darko Lukić za 2020. godinu. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju umjetnički suradnik pijanist na Odsjeku za duhačke instrumente, a 2023. godine držao je seminar i seriju predavanja na Conservatoriumu van Amsterdamu i ArtEZ-u u Zwolleu u Nizozemskoj.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3