Datum objave: 30. Prosinac 2019

IPPIO PAYO U ŠIBENIKU / Hrabri novi glazbeni svijet Josipa Pavlova

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Josipa Pavlova, avangardni glazbenik i skladatelj iz Tisna koji već gotovo 20 godina živi i djeluje u Münchenu, održao je u šibenskom klubu "Azimut" značajan koncert nove glazbe u sklopu svog autorskog projekta Ippio Payo. Tijekom koncerta na sceni je sam samo s gitarom i loopovima. Iako se može pomisliti da improvizira na neku zadanu temu, to je pogrešan dojam jer on vrlo precizno izvodi svoje autorske skladbe.

Svojim glazbenim konceptom Pavlov se savršeno uklapa u njemačku tradiciju alternativne glazbe. Njegov umjetnički izričaj je osebujan, a on se na sceni ponaša kao slikar koji kakofonijom i poli ritmikom slika boje zvuka i izvlači na površinu njegov nevidljivi spektar.

Pavlov je po svemu neobična, ali itekako poželjna i potrebna pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni na kojoj je vrlo malo hrabrih glazbenika, avanturista koji istražuju nove dimenzije glazbenog svemira. U hrvatskim okvirima moglo bi ga se usporediti s Tiborom Sekeljom, svjetskim putnikom koji je tridesetih godina 20. stoljeća istraživao nepoznata područja Afrike, Azije i Južne Amerike, ali ne s ciljem da otkrije materijalne aspekte svijeta, već je s ciljem da otkrije i razumije bit ljudske duše. Naime ni Pavlov ne putuje u nepoznato da bi otkrio neke nove aspekte tehnike stvaranja glazbe, već svojim skladbama ponire u dubinu ljudskog bića, tamo gdje nastaju emocija kako bi izazvao vibracije same njihove biti i onih duboko skrivenih kutaka za koje ni ne znamo da ih imamo.

Josip Pavlov glazbom se počeo baviti u rodnom Tisnom na otoku Murteru gdje je još kao dječak počelo svirati trubu u tamošnjem Puhačkom orkestru „Hartić“. U svijet rock and rolla ušao je kao bubnjar školskog cover bendu "Reket Roll". Potom je postao član mjesnog benda "Violently Happy", zatim najpoznatijeg i najuspješnijeg benda s otoka Murtera "Bića sa slika" u kojem je svirao gitaru te grupe "Blue 1000".Nakon Murtera glazbenu je karijeru nastavio u Zagrebu gdje je svirao s grupom "Kritična masa na kotačima". Iz Zagreba je otišao u Njemačku, u München, gdje je osnovao "Majmoon", pionirski eksperimentalni post rock band koji je do danas objavio četiri albuma.Osim u "Majmoonu", Pavlov svira i u njemačkom bendu "Das Weisse Pferd", s kojim je objavio tri albuma. Osim toga sudionik je glazbenog projekta "Zwinkelman", a svira i u grupi "The Grexits" koji istražuje grčku narodnu glazbu - psihodeličnu hibridu glazbu s neparnim ritmovima i melodijskim polutonovima. Ippio Payo, njegov je osobni glazbeni projekt koji bi se bez većih dvojbi mogao smatrati zasebnim glazbenim pravcem zbog originalnosti, ali i nedvojbene umjetničke hrabrosti.

 

Tekst: Stanko Ferić

Video: Danijel Ferić

Produkcija: mOK d.o.o. Šibenik

Video

Iz kategorije: Multimedia