Datum objave: 13. Siječanj 2020

IN MEMORIAM NEDA ARNERIĆ / Umrla je nezaboravna filmska diva koja je pjevala samo u Šibeniku i samo o Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nedu Arnerić, jednu od od najboljih i najslavnijih glumica koja je svojim izgledom, ulogama i, poput Slavka Štimca, odrastanjem pred filmskim kamerama pod svjetlom reflektora, obilježila cijelu jednu epohu, ispratili smo prije nekoliko dana. Umrla je 10. siječnja i ispraćena među zvijezde, tamo gdje je uvijek bila, a i zauvijek će ostati zahvaljujući svojim nezaboravnim ulogama u 110 filmova i Televizijskih serija te više od 40 kazališnih predstava. Neda je ostavila neizbrisive tragove ne samo u Jugoslaviji nego i u svijetu jer je imala i zapaženu međunarodnu filmsku karijeru. No ona je samo u Šibeniku, ostavila trag kao pjevačica. Ona je u duetu s Aresnom Dedićem 1982. godine snimila dvije pjesme na LP ploči "Sedmi kontinent".  Jedna je predivna lirska minijatura, pjesma "Iznad grada Šibenika", a druga je bezvremena dječja himna "Kad se mnogo malih složi".

Danas je te pjesme lijepio čuti u znak sjećanja na nju, prelijepu vrsnu glumicu dalmatinskih korijena. Rođena je u Knjaževac, 15. srpnja 1953. godine, međutim njena obitelj s očeve strane potječe s otoka Korčule. Prvoto prezime te obitelji bilo je Arneri, a kasnije je dodano - ić, pa su Arnerijevi postali Arnerići (šibenik je imao biskupa Josipa Arnerića, porijeklom s otoka Brača. Bio je župnik u Tisnom, Skradinu i Primoštenu, osnovao je devet župa i aktivno je pomagao Kongregaciju za kauze svetaca da se Nikola Tavelić proglasi svetim).

Zlatni dio djetinjstva Neda je provela u Rovinju gdje je službovao njezin djed, a kasnije je slijedila putove svog oca vojnog liječnika i često se selila dok se obitelj nije skrasila u Beogradu gdje je još kao petnaestogodišnja djevojčica započela filmsku karijeru. Prvu istinsku slavu donijela joj je uloga u filmu "Višnja na Tašmajdanu" u kojem, uz mnoge tadašnje glumce, zapaženu ulogu igra i šibenski bard Arsen Dedić.

Album "Sedmi Kontinent - Pjesme Jugoslavenskog Festivala Djeteta U Šibeniku" snimljen je 1982. godine u produkciji Jugoslavenski Festival Djeteta - Šibenik. Na tom albumu osim Nede Arnerić, s Arsenom i zborom "Zdravo malani" pjeva i Milena Dravić još jedna slavna i neprežaljena glumica koju je nedavno umrla, a koju, osim po bezbrojnim ulogama pamtimo i kao nezaboravnu anđu u filmu "Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj".

Video

Iz kategorije: Multimedia