Datum objave: 07. Travanj 2020

10 GODINA VOLIM ŠIBENIK / ŠIBENSKI TRUBADURI: Igor Lokas & Nino Nimac - Nećeš znati

Stanko Ferić
Stanko Ferić

IGOR LOKAS (Šibenik 21. kolovoza 1959.), šibenski je glazbenik, pjesnik, skladatelj i trubadur. Od 1995. godine živi u Vodicama gdje radi kao voditelj nautičkog servisa. Osnovnu i srednju školu završio je u Šibeniku, a u Zagrebu je stekao zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike. Deset godina je radio kao tehnolog za elektroniku u šibenskom Remontnom brodogradilištu, a zadnjih 25 godina živi u Vodicama. Nositelj je spomenice Domovinskog rata za doprinos u osposobljavanju prvih plovila Hrvatske ratne mornarice u Šibeniku i interventnih mobilnih elektrana u Slavoniji. U mladosti je bio zaljubljenik u sport, književnost, informatiku, astronomiju i znanost a kasnije u prirodu, planinarenje, fotografiju, ali se na kraju najviše posvetio poeziji i glazbi. Poeziju je počeo pisati za vrijeme studija u Zagrebu, a s vremenom je počeo povezivati stihove s glazbom te stvarati vlastite skladbe. Svira usnu harmoniku, koja je postala njegov zaštitni znak.

U svom glazbenom stvaralaštvu Lokas se nije žanrovski ograničio te stvara stihove i glazbu u širokom rasponu od dalmatinskih šansona (Spavaj dida moj) i klapskih pjesama (Kupe i špade) preko fuzije dalmatinskog i slavonskog melosa (More i ravnica), do rocka (Ni­kome te ne dam), bluesa (Harley's Blues) i latine (To je život tvoj).

Od početka surađuje s renomiranim glazbenicima i aranžerima, pa su njegove pjesme snimali Toni Eterović, Nino Nimac, Aljoša Draga­nić - Vrančić i Ante Lasan Ćirilo.

Prva pjesma, koju je snimio uz gitaru Ante Stošića i prateći vokal Aljoše Vukovića, bila je ljubavna balada Nećeš znati. Kasnije, kad je odlučio ozbiljnije ući u glazbene vode pjesmu je snimio u profesionalnom studiju Tonija Eterovića. Time je započeo njegov glazbeni put. Nastavio je snimati nove pjesme te započeo suradnju s drugim glazbenicima.

Kao trubadura šibenskog kraja prepoznat je 2015. godine tijekom referenduma o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena. Nakon toga je pronašao sebe u organizaciji i učešću u brojnim glazbeno -poetskim manifestacijama, večerima poezije i kantautorskim koncertima promovirajući uz svoju poeziju i skladbe stvaralaštvo svojih kolega umjetnika, pjesnika i trubadura.

 

NASTUPI NA FESTIVALIMA

- Bambi, Bambina , Max Hozić , stihovi i glazba Igor Lokas, aramnž­man Toni Eterović, Zadarfest 2010.

- Neko te treba, Igor Lokas, stihovi i glazba Igor Lokas, aranžman Toni Eterović, festival šansone Pod galebovim krilom, Podgora, 2011.

- Kupe i špade, klapa Stina i Igor Lokas kao pridruženi član, stihovi i glazba Igor Lokas, aranžman Nino Nimac, Večeri klapske pisme Kašte­lanski đir, Kaštel Kambelovac, 2016.

- Te prilipe tvoje oči, Jelena Pletikosa i Igor Lokas, stihovi i glazba Igor Lokas, aranžman Nino Nimac, Marco Polo Fest, Korčula 2017.

 

PJESME IGORA LOKASA

 - Aj ožeži                              

- Bambi, Bambina                        

- Crni anđele                                

- Cvite iz đardina                                  

- Dite moje                                             

- Dođi u moj stan                                   

- Fali more, drž' se kraja             

- Gorska vila                                 

- Harley's Blues                            

- Hvala ti pjesmo                                   

- Idemo gore (u visoke planine)  

- Ka' da mi je more ćaća             

- Kada čujem kišne kapi             

- Kupe i špade                              

- Lana                                            

- Ljubav i sol                                 

- Ljubav nije voda                        

- Ljubit ću te tada                       

- More i ravnica                           

- Oda moru (More sinje)

- Na mom jastuku

- Nećeš znati

- Nek' nam mladost traje

- Neka pjesma ostane

- Neko te treba

- Nikad više, dušo moja

- Nikome te ne dam

- Odriši draga cimu

- Osjećaj (kojim počelo je sve)

- Pjesma starog sokola

- Sine moj, ćale moj

- Spavaj dida moj

- Šibenik me zove

- Šta je to ljubav

- Šta to ima ovdje među nama

- Te prilipe tvoje oči

- To je život tvoj

- U igri ljubavi

- Zaboravi

- Život nije rock'n'roll

 

Video

Iz kategorije: Multimedia