Datum objave: 15. Travanj 2020

KINO TESLA - ŠIBENSKI TRUBADURI / Svetin Milutin Mačak "Veslale su naše mati"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Veslale su naše mati, stihovi i glazba Svetin Milutin mačak

Video zapis: Leontrade, Šibenik, 2018.

Montaža: Danijel Ferić

Realizacija: Kino Tesla Šibenik

Produkcija: mOK d.o.o. Šibenik (Šibenik News), 2020.

Copiright: Leontrade, Moć komunikacije d.o.o. & Svetin Milutin mačak

 

SVETIN MILUTIN MAČAK (Šibenik 25. 10. 1960.), trubadur Brodarice i otoka Krapnja na kojem živi od svoje sedme godine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Šibeniku, a u Zagrebu je završio studij poslovne informatike. Glazbom se počeo baviti kao petnaestogodišnjak u Kulturno - umjetničkom društvu Spužvar Krapanj - Brodarica. Svira gitaru, mandolinu i bugariju. Iako je poznat prvenstveno kao trubadur, zavičajni pjesnik Krapnja i Brodarice te kao pjevač i glazbenik duboko uronjen u dalmatinski melos i zavičajnu glazbu, Svetin se u mladosti okušao i kao rocker. Svirao je u rock bendu Prvi let (Svetin Milutin Mačak, ritam gitara, vokal, Tomislav Bergam, solo gitara, Marinko Rimac, bas gitara, Željko Luša, bubnjavi) koji je 1975. godine bio osnovan pri KUD-u Spužvar. Bend je s uspjehom nastupao u Šibeniku, Vinkovcima, Đakovu, Zaboku, Vrbovcu i drugim hrvatskim gradovima te u Njemačkoj gdje je na festivalu u Freiburgu imao zapažen nastup. Osim stranih rock hitova i domaćih uspješnica prije svega pjesama grupa Time i Parni valjak, Prvi let je svirao i autorske pjesme Svetina Milutina Mačka među kojima je najpoznatija bila Voljela je kazalište. Grupa se razišla 1981. godine kada je većina njenih članova morala otići na odsluženje vojnog roka. Po povratku iz JNA grupa se ponovno okuplja, ali pod novim imenom i više ne kao rock bend. Pod imenom Amfora električne gitare zamjenjuje mandolinom, akustičnom gitarom i kontrabasom te uz tada popularne dalmatinske pjesme i estradne hitove, izvodi i autorske pjesme Svetina Milutina Mačka. Grupu Amfora uz Svetina Milutina Mačka, gitara i vokal, činili su Marinko Rimac, mandolina i vokal, Dragan Njanjara, mandolina i vokal, Tomislav Bergam, gitara i vokal, Damir Tudić, kontrabas i Branko Njanjara, vokal.

Ostao je kao pjesnik, skladatelj i glazbenik duboko ukorijenjen u svoj zavičaj i dalmatinski melos. Osnivač je klape Brodarica, član je klape Stina i Muškog pjevačkog zbora Sv. Mihovil.

Kao zavičajni trubadur uočen je tijekom referenduma o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena. Kao takvog prepoznali su ga slušatelji Županijskog radio Šibenika koji su njegovu pjesmu Veslale su naše mati istaknuli među 100 najljepših šibenskih pjesama.

Nakon snimanja dokumentarnog filma Šibenski trubaduri u produkciji Hrvatske televizije, pokrenuo je manifestaciju Večeri trubadura na otoku Krapnju.

Uz Glazbu, Svetin Milutin Mačak, uspješno se bavio i sportom. Bio je prvotimac nogometnog kluba Metalac šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koji se natjecao u 3. ligi ex Jugoslavije.

Svetin Milutin Mačak dragovoljac je Domovinskog rata od 17. srpnja 1991. godine.

SVETIN MILUTIN MAČAK AUTORSKE PJESME:

-Još me tvoje sve dotakne

-Jubav me je slomila

-Nismo znali voljeti

-Nisu mi te jubit dali

-Neka me more pokrije

-Neka zvone gitare

-Tebi se vraćam Dalmacijo

-Ti si moja tiha patnja

-Tu mi je more, Hrvatski Pleter,- Jaska 1998.

-Veslale su naše mati

-Vratit ću se škoju svome

 

PJESME I SKLADBE DRUGIH AUTORA:

-Bože plaču anđeli (stihovi Vedran Lekić)

-Podilimo s njima sriću (glazba Vinko Škarot, stihovi Vlasta Juretić, aranžman Robert Grubišić)

 

PJESME I SKLADBE SVETINA MILUTINA MAČKA NAPISANE ZA DRUGE INTERPRETATORE:

-Sve san s tobom bila, Dajana Kliman (S.M. Mačak stihovi i glazba)

-Molitva, klapa Stina

-Dalmacijo, mati moja, klapa Amfora (S.M. Mačak stihovi i glazba)

-Duša moje duše, Vokalni sastav Ad Aastra (S.M. Mačak stihovi)

 

Video

Iz kategorije: Multimedia

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3