Datum objave: 11. Kolovoz 2020

FAUNA NP KRKA / Znate li da u NP Krka živi 45 vrsta sisavaca, pogledajte ih na edukativno - dokumentarnom filmu

Diana Ferić
Diana Ferić

U režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea i produkciji Dinaric Hub Production posljednji film u edukativno-dokumentarnom serijalu donosi isječak iz života brojnih sisavaca Parka. Posebno oduševljavaju noćni kadrovi kune zlatice, jazavca, divlje svinje i divlje mačke, koji neometani okom kamere, izlaze iz svojih skrovišta.

U zoogeografskom smislu područje rijeke Krke pripada južnoeuropskom (mediteranskom) području. Fauna sisavaca Nacionalnog parka „Krka“ broji 45 vrsta, a čine je tipični sredozemni predstavnici s elementima srednjoeuropske faune i maloazijsko-balkanskim elementima.

Najveći broj vrsta živi u kultiviranim vrtovima, obrađenim poljima i košenim livadama oko urbanih naselja pa tamo možemo pronaći kućnog i šumskog miša, kućnog štakora i štakora selca, patuljastu i poljsku rovku, velikog sivog puha i bjeloprsog ježa. Nešto dalje od naselja na mirnijim staništima obitavaju zvijeri: kuna bjelica, jazavac i lisica, a često se zateknu poljski zec i divlja svinja.

U garigu, makiji i na rubovima šuma uz gotovo sve navedene životinje žive i dvobojna rovka, čagalj i lasica dok na pukotinama stijena, kamenjarima i siparima  možemo pronaći krškog miša, planinsku voluharicu i jedinog endemičnog sisavca na hrvatskoj obali, krškog puha.

U šumskim zajednicama pronalazimo divlju mačku, čagljalasicu, poljskog zeca i divlju svinju, a u sjevernom dijelu Parka srnu i vuka, koji se za hladnih zima spušta s planinskih masiva u zaleđu. U šumama alepskog i crnog bora oko Skradina i na Skradinskom buku čest je i tvor. Rijeke Krka i Čikola jedno su od posljednjih mediteranskih staništa vidre.

Iznimna vrijednost faune sisavaca je sedamnaest vrsta šišmiša, a jedna od osobitosti NP „Krka“, je dugonogi šišmiš, koji je zbog načina prehrane vezan za rijeke. U NP „Krka“ obitava u kanjonu Čikole i na Skradinskom buku, a u špilji Miljacka 2, uz još pet vrsta, živi oko sedam tisuća jedinki, što je najveća poznata kolonija u Europi.

U Crvenu knjigu sisavaca Hrvatske uvršteno je šesnaest vrsta sisavaca, od kojih većina obitava na području Parka, a ugroženi su promjenom staništa, nekontroliranim lovom i krivolovom te stradavanjem na prometnicama. Zato je temeljni cilj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimaliziranje ljudskog utjecaja.

Dokumentarni film o sisavcima pogledajte ovdje:

Video

Iz kategorije: Multimedia