Datum objave: 22. Rujan 2020

VIDEO / Ćakula s pijace: Upoznajte mudru 88 - godišnju Anku Smolić, vrijednu staricu koja već godinama prodaje svoje ručne radove na šibenskoj pijaci

Diana Ferić
Diana Ferić

Sigurno ste svi vi koji ste redovni posjetitelji šibenske pijace primijetili pognutu staricu Anku Smolić  koja, sjedeći na svom škanjelu, plete čarape i terluke od prave vune i istodobno ih prodaje na svom malom improviziranom štandu.

Začudit će vas sigurno podatak  da ona ima već 88 godina i da na pijacu dolazi svakog dana u isto vrijeme u 7 sati i odlazi u 13 sati, kao da joj je to radno mjesto za koje je plaćena. Osim čarapa od prave vune i terluka prodaje i različite sitnice koje više rijetko gdje možete naći - konce, igle, češljeve, suštine i slične potrepštine koje još uvijek korist starije kućanice, a neke potječu još iz bivše države. Ali i cijeni svoj rad i nema govora da će se cjenkati za  čarape i terluke i prodat ih ispod cijene.

Baka Ana je posebna i po tome što u svoje stare dane ne živi u zaseoku Smolići u kojem je provela veći dio života nego se preselila u Šibenika i sama se brine o sebi.

"Kuću i imanje u selu sam prepustila djeci. Oni su mlađi i njima treba sloboda, a meni moj mir. Tako smo svi zadovoljni", kaže ta mudra starica koja potvrđuje pravilo o tome kako ručni rad vježba moždane vijuge  jer se sjeća svakog djelića svog života u kojem je naporno radila različite poslove od uzgoja ovaca, pravljenja sira i poljoprivrede do građevinskim poslova, pomažući svom suprugu. Istodobno je puna i životnih mudrosti. Pogledajte što nam je ispričala u ovoj "Ćakali s pijace":

 

Video

Iz kategorije: Multimedia

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3